Hallstatt - localitatea dintre lac si munte...

La Veneția ne-am simțit foarte bine. Față de prima vizită acum am avut timp suficient pentru a vedea localitatea și o mulțime de obiective turistice. Așa că din Veneția am plecat târziu, undeva aproape de ora 20. Și pentru că a doua zi urma să vizităm Hallstatt, în Austria, am hotărât să mai mergem cu mașina în jur de 2 ore până aproape de granița dintre Italia si Austria. Am dormit undeva după Udine și astfel după noaptea petrecută în Italia, am mai avut de parcurs doar 250 km până la destinație. A fost o idee excelentă pentru că am avut astfel timp să ne bucuram de priveliștea munților și a drumului. Am ajuns la Hallstatt înainte de ora 10 și înainte ca stațiunea să se aglomereze de turiști. Când ne-am planificat concediul am avut de ales să vizităm la întoarcere ori Salzburg ori Hallstatt. Ambele frumoase, ambele lăudate de cei care le-au vizitat. Până la urmă am ales Hallstatt în principal din cauza combinației munte - lac și astfel am ajuns în una din cele mai vizitate localități din Austria.
Hallstatt
Hallstatt

Am parcat în parcarea P1 situată la  intrarea în localitate. Este un pic cam greu cu parcarea în Hallstatt, unele străzi fiind prea înguste, pe altele circulația este interzisă iar amenzile pot veni destul de repede. Așa că cea mai bună variantă este o parcare cu plată. Am plătit destul de scump șederea noastră la Hallstatt, undeva în jurul a 10 euro. Și dacă dimineața parcarea era goală, la plecare aceasta era aglomerată la maxim.

Funicularul spre Salzwelten
Funicularul spre Salzwelten

Lacul Hallstatt
Lacul Hallstatt

Dincolo de amplasarea extraordinară pe malul lacului cu același nume, Hallstatt știe să-și atragă vizitatorii prin multe alte variante de distracție sau de turism. Iar din cauza amplasării, Hallstatt este una dintre cele mai fotografiate locuri din lume. La fel ca în Veneția, în ultimii ani, turismul a căpătat și aici cote alarmante. Zeci de mii de turiști se estimează că trec în zilele noastre pe străzile micuței localități. Zgomotul turiștilor, aglomerația sufocantă, parcările supra aglomerate sunt probleme cu care se confruntă locuitorii localității.

Muzeul sarii
Muzeul sarii

Centrul localitatii
Centrul localitatii

Istoria localității vorbește despre minele de sare ce datează probabil din perioada 800-450 I.H. Există un funicular pentru a urca la vechea mină de sare Salzwelten, dar prețul funicularului ne-a dat înapoi pentru a merge acolo.

Un copac lipit de o casa
Un copac lipit de o casa

Biserica Evanghelica
Biserica Evanghelica

Lacul este un alt punct de atracție. Cu o adâncime de maxim 125 m lacul este foarte liniștit și relaxant. Sunt o mulțime de lebede și rațe, domesticite de mulțimea turiștilor care le hrănesc continuu. Se pot face plimbări cu vaporașe sau simple plimbări cu diverse bărcuțe. Există și varianta de a face turul lacului cu bicicleta, un tur de 23 km și care durează aproximativ o oră și jumătate. Lacul este înconjurat pe toate părțile de munți.

Lebedele de pe lac
Lebedele de pe lac

Un lac inconjurat de munti
Un lac inconjurat de munti

Sunt multe alte locuri de vizitat la Hallstatt: peștera de gheață, o peșteră în care curgerea apelor în cascadă oferă o imagine superbă și unde se poate ajunge cu autobuzul și apoi cu gondola. Apoi, imediat de la peșteră se poate ajunge la platforma Five Fingers, o terasă de sticlă având forma degetelor unei mâini, de unde se poate admira toată valea unde este amplasat Hallstatt.

O localitate situata intre munte si lac
O localitate situata intre munte si lac

Pe stradutele din Hallstatt
Pe stradutele din Hallstatt

Cimitirul...
Cimitirul...

Văzusem atât de multe locuri în acest concediu, încât am ales să ne plimbam liniștiți prin localitate. Pe străduțe înguste sau pe malul lacului, sunt atât de multe clădiri de admirat încât timpul trece prea repede în Hallstatt. Piața centrală a localității este în centrul orășelului și este locul perfect pentru odihnă și pentru a savura o înghețată sau a mânca ceva bun. Sunt o mulțime de clădiri unele foarte vechi, altele reclădite după incendiul din 1750. Aici se înalță și clădirea bisericii evanghelice, una din simbolurile localității. 

Biserica Evanghelica vazuta de sus
Biserica Evanghelica vazuta de sus


O a doua biserică, aproape la fel de impunătoare este biserica catolică. În dreptul bisericii catolice pe partea stângă se afla niște trepte care duc direct în curtea cimitirului. Cimitirul este o altă parte interesantă a localității. În capelă se afla o cameră plina de cranii și oase. O practică veche, prin care craniile celor înmormântați erau scoase din morminte și depozitate în această cameră. Ulterior aceste cranii au început să fie pictate. Astăzi sunt peste 1200 cranii dintre care mai bine de 600 sunt pictate. Este o colecție ce datează din secolul al XII-lea. Prin această metodă, localnicii au rezolvat problema locurilor limitate din cimitir. Nu am fost atrași de vizitarea acestui osuar, nefiind un lucru care să ne intereseze sau să ne producă plăcere. Cimitirul este foarte curat și aranjat și inevitabil aspectul lui te duce cu gândul la cimitirul vesel de la Săpânța. 

Lacul vazut de sus
Lacul vazut de sus

După cimitir, drumul pietonal urcă prin pădure spre locul de vedere Skywalk, o altă platformă de admirat panorama, situată la aproximativ 350 m deasupra Hallstatt-ului. Drumul este lejer și durează aproximativ o oră. Nu am ajuns până în vârf, atât din cauza oboselii acumulate cât și a căldurii, dar am urcat suficient astfel încât să vedem cum arată Hallstatt de sus. Impresionat, la fel ca și lacul și munții care-l înconjoară. Este cu adevărat un loc în care nu te mai saturi să privești și să faci poze!


O liniste deplina
O liniste deplina

Micul debarcader din Hallstatt
Micul debarcader din Hallstatt

La o populație în jur de 800 locuitori, Hallstatt este o localitate foarte aglomerată. În sezon trebuie să ajungi devreme pentru a găsi parcare. Cum spuneam, sunt o mulțime de lucruri de văzut aici și pentru o vizită de o zi este bine să ajungi devreme. Imaginea cu biserica evanghelica, cu clădirile vechi reflectate în apa lacului fac o impresie deosebită. Prețurile însă nu sunt așa mici în Hallstatt. De la parcare și până la telecabină și mâncare totul mi s-a părut piperat...

Cu vaporasul pe lac
Cu vaporasul pe lac

Una dintre imaginile memorabile
Una dintre imaginile memorabile

După ce am văzut o parte din Hallstatt pot spune că este unul dintre  cele mai frumoase locuri din Europa. De aici și mulțimea pozelor care se fac cu acest orășel. Hallstatt merge vizitat măcar o data în viată. Noi nu am văzut decât o frântura din zona Hallstatt și pot spune că o zi este minimul pentru a vedea cât de cât localitatea.

Casele din Hallstatt
Casele din Hallstatt


Aceleasi case vazute de jos
Aceleasi case vazute de jos

O alta casuta tipica
O alta casuta tipica


O ultima imagine a lacului
O ultima imagine a lacului

Ne-a prins înserarea la Hallstatt, bucurându-ne de fiecare colțișor al localității. De aici am plecat la Amstetten la aproximativ 200 km, zonă în care urma să dormim. Iar după o noapte scurtă, ne aștepta ultima provocare din acest minunat concediu…. Viena.

 ____________________________________________________________

Sfaturi utile:

Skywalk – cu funicular:

- adult 18 euro

- copii (9-14 ani) 9 euro

Five fingers:

- adult 33 euro

- copil 30,1 euro

____________________________________________________________

 

 


 

 

 

Comentarii