Zakynthos - una din cele mai minunate insule ale Greciei (1)

Chiar dacă sezonul trecuse și septembrie își intrase pe deplin în drepturi, ne-am luat inima în dinți și ne-am hotărât să plecăm pe cont propriu în Grecia. Destinația stabilita a fost insula Zakynthos, mai exact stațiunea Laganas. Cu gândul la plaja și la soarele Greciei, am făcut rezervările pentru cazare pe booking.com, un site pe care se poate alege orice destinație doar cu un cont și o carte de credit de tipul Visa/MasterCard. Tot înainte de a pleca am făcut și asigurările medicale, care au fost undeva la 20 lei/persoană.
Vis de septembrie
Vis de septembrie

Harta Zakynthos
Harta Zakynthos

Sunt mai multe drumuri pentru a ajunge în Zakynthos. Noi am ales varianta care străbate Bulgaria pe traseul cel mai scurt, cu traversarea graniței spre Grecia prin noua vama Makaza. Nu am avut problemă cu acesta vama nici la dus, nici la întors, nu au fost controale la bagaje și nici cozi prea mari. Drumul până în Zakynthos are în jur de 1400 km și este destul de lung ca distanta cât și ca timp (17-18 ore), lucru care ne-a determinat să împărțim drumul în două zile și să facem escală în Asprovalta. Rezervarea pentru cazare în Asprovalta am făcut-o tot pe booking, la un preț pe noapte pentru o camera matrimoniala, de 30 euro.
Podul la intrarea în Bulgaria
Podul la intrarea în Bulgaria


Am plecat din Ploiești la ora 7 dimineața pe traseul Ploiești – București – Ruse – Veliko Tarnovo – Haskovo – Kardzali – Makaza – Asprovalta – Ioannina – Patras – Kyllini – Zante – Laganas. 
Traseul pana în Zakynthos
Traseul pana în Zakynthos

Drumul prin Bulgaria a fost destul de greoi, viteza maximă rareori depășind 90 km/h. Drumul este destul de prost în cea mai mare pare, cu multe curbe și serpentine și cu o circulație ce se desfășoară în cea mai mare parte pe o singură bandă. Ca și taxe, am plătit trecerea podului spre Ruse 13 lei (la întoarcere taxa se plătește cu 2 euro sau 4 leva) și vigneta pentru Bulgaria la 6 euro sau 10 leva pentru 7 zile. Este recomandată cumpărarea vignetei de la tonetele aflate la intrarea în Bulgaria decât din benzinării, chiar dacă este mai scump, întrucât sunt controale ale poliției, imediat după aceste tonete.
Drumul este urat în prima parte, dar a devenit mult mai frumos când am ajuns în partea de sud a Bulgariei și respectiv în Grecia. Am ajuns în Asprovalta pe la ora 19.00, drumul fiind ceva mai lung decât am estimat inițial. Asprovalta este tot o stațiune turistică, în apropiere de Thessaloniki, având o plaja destul de îngustă și alcătuită din pietricele. Plaja este destul de abrupta în mare, așa că n-am făcut decât o scurtă baie seara târziu. Am mâncat la una din numeroasele tavernele situate pe faleză. Orice restaurant are și meniuri în limba engleză, meniuri pe care trebuie însă să le solicitați. În principiu, se poate manca destul de bine cu 10-15 euro de persoană, iar majoritatea tavernelor oferă și câte un mic desert gratuit. Peisajul din Aprovalta este foarte frumos și compensează parcă plaja îngustă din această localitate.

Am plecat a doua zi de la 7 dimineața că să putem ajunge la timp în Kyllini pentru a prinde feryboat-ul de la 17:15. Programul curselor ce leagă Kyllini de Zakynthos se schimbă în funcție de sezon așa ca ar fi bine ca mai înainte să verificați programul pe site-ul http://www.zakynthos.net.gr/English/ferry_en.php. In Grecia, cea mai mare parte din drum se face pe autostrăzi, iar drumul până în Ioannina este plin de tuneluri. Taxele de autostrada sunt în jur de 30 euro. Peisajul este superb mai ales în zona montană, când autostrada șerpuiește pe marginea muntelui, într-o parte văzându-se culmile montane, iar de cealaltă parte marea Egee sau lacul Volvi. Drumul până în Kyllini este la fel de frumos, iar podul din Patras este una din minunile Greciei moderne. Denumit Rio–Antirrio Bridge, podul are o lungime de 2880 metri și a fost inaugurat pe 7 august 2004. Are 4 piloni și o deschidere de 560 metri intre ei și este atent monitorizat cu ajutorul a mai bine de 100 senzori aflați în structura podului. Taxa de trecere a podului este de 13 euro.

Traseul pana în Zakynthos
Rio–Antirrio Bridge

Am ajuns în Kyllini cu ceva timp înainte de ora de plecare a ferryboat-ului, asa ca am profitat și am făcut ceva cumpărături în supermarketurile din apropiere. Prețurile nu sunt cu mult mai ieftine decât cele de pe insula Zakynthos, așa că puteți face cumpărăturile și acolo.
Ferryboat-ul
Ferryboat-ul
Pe ferryboat
Pe ferryboat

Am cumpărat biletele pentru ferryboat, dus-întors, pentru patru persoane adulte și o mașină, ceea ce ne-a costat 117 euro. După îmbarcarea pe ferryboat nu mai aveți acces la mașină așa că luați-vă aparatele foto din timp. Traversarea până în insula Zakynthos a durat cam o oră și jumătate. În acest timp turiștii pot admira marea sau pot servi un suc, o cafea sau un sandwich în restaurantul ferryboat-lui. Prețurile sunt echivalente cu cele ale unui restaurant mai scump din București. Pe drum, marea a fost destul de agitată, așa că cei care știu că au probleme cu răul de mașină sau de mare, este bine sa ia un Emetostop înainte cu o oră.

Numele insulei – Zakynthos – vine de la numele fiului lui Dardanos, regele Troiei, el fiind cel care a descoperit-o. Insula face parte din Insulele Ionice, fiind cea mai sudică dintre aceste insule. Zakynthos este renumită pentru numărul mare de exemplare de broaște țestoase Caretta–caretta, specie protejată de lege, pentru zonele mai înalte de deal ale insulei împânzite de plantații de măslini, citrice și păduri de pini dar și pentru nenumăratele plaje înșirate de-a lungul țărmurilor. Ajunși în capitala insulei, în Zante, ne-a captivat farmecul micului oraș așezat pe versantul muntelui. Acesta este unul din orașele care nu trebuie ratate la o vizita pe insula.
Capitala Zakynthos (Zante)
Capitala Zakynthos (Zante) 
Zante
Zante 


De aici doar 20 de minute ne-au mai despărțit de stațiunea Laganas. Pensiunea Phoenix, unde am cumpărat cazare, este o vilă tipic grecească, destul de cochetă și curată, cu camere de tip studio cu chicineta. Pensiunea este aproape de plaja și are o nota de 7,8 pe booking. Prețul pe noapte pentru 2 adulți, a fost de 23 euro. Camera avea 2 paturi și o canapea, pe insula găsindu-se destul de greu camera cu pat matrimonial. Si asta mai ales în stațiunile pline în mod special de tineri, precum Laganas. Totuși a fost o camera ok, cu plita electrica, vesela, baie, dulap, 2 noptiere, uscător de par și balcon. Canapeaua este destul de mica și este destinata în mod special unui copil. De regulă, copiii până la vârsta de 10 ani, au cazarea gratuită, lucru care, de altfel nu este menționat pe booking, dar se poate negocia în momentul în care se ajunge la pensiune.
Pensiunea Phoenix
Pensiunea Phoenix 


Stațiunea Laganas este una din cele mai renumite stațiuni de pe insula Zakynthos, fiind magnific de frumoasă, cu plaje foarte întinse, apă limpede, nisip fin, peisaje superbe și o viață extrem de activă. Plaja este cea mai mare de pe insula și însumează nu mai putin de 5 km. Străzile sunt pline de baruri, terase, restaurante și magazine de suveniruri. Oamenii sunt foarte amabili, mai ales cei din restaurante.
Strazi in Laganas
Strazi in Laganas 
Laganas
Laganas 
Laganas - iesirea la plaja
Laganas - iesirea la plaja 


Grecii au un alt stil de a face afaceri și înțeleg mult mai bine afacerile și marketingul, astfel ca fac tot posibilul ca să pleci cât mai mulțumit de la ei și să te reîntorci cu drag. Așa ca nu fiți uimiți, mulți chelneri știu câteva cuvinte chiar și în română!
Plaja din Laganas se întinde pe mai bine de 3 kilometri și cu toate aceasta este plină chiar și în luna septembrie. Plaja este plina de nisip, amestecat cu scoici pe alocuri, mai ales la intrarea în mare, loc unde marea a strâns de-a lungul timpului mii de scoici de toate tipurile și de toate culorile. Nu vă speriați dacă scoicile vă înțeapă la intrarea în apă, pentru că plaja se continuă sub mare cu un nisip cât se poate de fin. Panta plajei este atât de lină încât un copil de 3 ani poate intra cu ușurință chiar și la douăzeci de metri de mal. 
Plaja din Laganas
Plaja din Laganas
Plaja in albastru si alb
Plaja in albastru si alb
Apa... placerea copilor
Apa... placerea copilor
Pe malul marii
Pe malul marii

De asemenea, peisajul superb, golful în care este amplasată plaja, munții ce o înconjoară, apa foarte limpede, cerul senin și peștișorii din apă fac plaja din Laganas una dintre cele mai vizitate plaje din Grecia. Plaja din Laganas nu este doar superbă ci și foarte bine amenajată în zona teraselor. În cea mai mare parte șezlongurile sunt gratuite, dar în schimb va trebui să consumați cocktailurile sau alte băuturi răcoritoare de la terasa gazdă. Grecii sunt foarte prietenoși și vă veți simți foarte bine pe șezlongurile lor. Cu toate că plajele din Laganas sunt cu adevărat mirifice, vă invit să vizitați întreaga insulă ce ascunde peisaje superbe și foarte diversificate. În cazul în care ați venit cu autocarul sau cu avionul, puteți închiria o mașină din oraș, prețurile fiind comparabile cu cele din România în jur de 30 euro pe zi. Benzina, în schimb, este ceva mai scumpă decât cea de la benzinăriile de pe continent.

Pentru început am vizitat faimoasa plajă a broscuțelor Caretta-caretta, plaja Dafni, aflată în sudul orașului Ano Vassilikos. Drumul până la plaja Dafni este destul de prost, cel puțin jumătate din drum fiind pe o singură bandă având chiar și câteva porțiuni neasfaltate. Cu toate acestea, nu vă speriați! Plaja merită din plin efortul. Nisipul este atât de fin și soarele atât de arzător, încât pe timp de vară poți fierbe și un ou. 
Vedere spre Insula Kalonisi
Vedere spre Insula Kalonisi
Plaja Dafni
Plaja Dafni
Zona cu țestoase Caretta-caretta
Zona cu țestoase Caretta-caretta
La racoarea umbrelutelor
La racoarea umbrelutelor
Plaja Dafni spre Terase
Plaja Dafni spre Terase

Plaja este în cea mai mare parte din nisip fin, continuându-se lin sub mare. Peisajul este deosebit față de alte plaje și zona este mult mai liniștită. Se găsesc destule șezlonguri care sunt gratis atâta timp cât faceți consumație de la tavernele din zonă. Prețurile sunt acceptabile ținând cont că plaja nu este în apropiere de un oraș, Spre exemplu o pizza este în jur de 12 euro, un cocktail 10 euro, o bere 5 Euro. Plaja este protejată din cauza broaștelor țestoase Caretta-caretta ce vin să-și depună ouăle aici. Acest lucru îi conferă o doză de sălbăticiei și peisajul este mai puțin antropic. Țestoasele Caretta-caretta pot atinge 1,2 metri înălțime și 140 kg. Își depun ouăle în nisipul fierbinte și în 50-75 zile micile țestoase ies din coaja și se îndreaptă spre apa. Parcul National Zakynthos este o zona unica în Mediterana și a fost fondat în 1999 pentru a proteja țestoasele Caretta-caretta.

După ce am savurat din plin peisajul și plaja Dafni, am plecat către plaja Saint Nikolaos, aflată în Estul orașului Ano Vassilikos, o plajă îngustă, dar foarte intimă.

Caves la 1km de Plaja Dafni
Caves la 1km de Plaja Dafni
Versanti abrupti dupa Plaja Dafni
Versanti abrupti dupa Plaja Dafni
Spre Saint Nikolaos
Spre Saint Nikolaos

Ano Vassilikos, este 0 localitate micuță cu aproximativ 250 locuitori, dar este o localitate recunoscuta pentru plajele, hotelurile și restaurantele sale. Este situata la doar 11 km spre sud de Zante, capitala insulei.
Porto Roma Vassilikos (Port) - în Sudul Plajei St Nikolaos
Porto Roma Vassilikos (Port) - în Sudul Plajei St Nikolaos
Vedere din porto Roma, Vassilikos
Vedere din porto Roma, Vassilikos 
Vedere spre biserica Saint Nikolaos
Vedere spre biserica Saint Nikolaos 


În apropierea plajei se află și o bazilică foarte simpatică, biserica Saint Nikolaos.
Biserica Saint Nikolaos
Biserica Saint Nikolaos 
Peninsula Saint Nikolaos
Peninsula Saint Nikolaos 

Vizita la Dafni si Saint Nikolaos a fost foarte frumoasa în ciuda drumului dezastruos. Sălbăticia locurilor și frumusețea peisajului ne-au incantat pe deplin. Păcat ca ziua s-a scurs asa de repede...

Comentarii