Prin Prapastiile Zarnestilor

Am fost de cateva ori in Muntii Piatra Craiului. Prima data intr-un weekend la cort in Plaiul Foii. Atunci am facut un traseu de aproximativ 14 ore: Plaiul Foii – Refugiul Diana – Varful Ascutit – Varful La Om (2238 m) – La Lanturi – Refugiul Sparla –  Plaiul Foii. A fost un traseu facut prin 1998, destul de lung si foarte obositor. Al doilea, intr-o saptamana petrecuta la Satic, prin 2003, unde am urmat traseul: Satic – Cabana Garofita Pietrei Craiului – Cerdacul Stanciului – Casa de vanatoare Piatra Craiului – Satic. Un traseu mult mai usor, plin de zmeura dar si de avertizari cu laba de urs. Al treilea traseu a fost in 2006, din Zarnesti, pe traseul Fantana lui Botorog – cabana Curmatura.  Muntii Piatra Craiului sunt unicat in Romania: traseele nici foarte grele dar nici usoare, vederea care ti se ofera de sus, prapastiile si formatiunile calcaroase, toate aceste fac sa-ti doresti sa revii cu placere in acesti munti.
Piatra Craiului
Piatra Craiului

In fata celui de-al patrulea traseu in Muntii Piatra Craiului, am ales sa vedem prapastiile Zarnestilor tocmai din motivul de a nu urca prea mult si pentru a aveat timp sa admiram frumusetile naturii. Am ales traseul: Biserica sat Pestera – Casa Folea – Padina Priporului (Muntele Toanches) – Prapastiile Zarnestilor – Fantana lui Botorog – Podul Magurii – sat Magura – sat Pestera.
Drumul pana la casa Folea este destul de usor, pe un drum pietruit, dar masinile care trec te umplu de praf. Sunt doar vreo 2 magazine in sat, pe care le-am intalnit in drumul nostru, unul langa un vechi Camin Cultural unde painea este adusa doar in anumite zile, iar celalalt la 50 m de primul.
De la casa Folea, drumul se separa in trei directii: in stanga este drumul ce merge spre Refugiul Grind, in mijloc drumul ce urca peste muntele Toanches, iar in dreapta un drum ce ocoleste Prapastiile Zarnestilor. 
Indicatorul de langa casa Folea
Indicatorul de langa casa Folea

Am ales sa urcam Muntele Toanches. Este singura bucata mai abrupta din acest traseu, un drum ce urca printre Varful Pripor 1541 m in stanga si Varful Steghiori 1545 m in dreapta. Dupa un urcus de vreo 20 minute, drumul ajunge intr-o poiana plina de zmeura, de unde se vede toata frumusetea satului.

Satul vazut de pe Toanches
Satul vazut de pe Toanches
Masivul Piatra Craiului
Masivul Piatra Craiului

Coborarea din varf este destul de abrupta, printre o multime de brazi si tufe, dar foarte repede se ajunge in drumul forestier de pe marginea paraului Vladusca. Traseul urmeaza doar pe drum forestier, prin Prapastiile Zarnestilor. Am ales sa mergem pe drum forestier si nu prin cheia Pisicii, o scurtatura mai spectaculoasa dar mai greu accesibila. Prapastiile Zarnestilor sunt de fapt un defileu lung de aproximativ 3-4 km, strajuit in parti de pereti abrupti de peste 200 metri. Multi oameni fac aici alpinism iar multi se plimba la pas. Mi-a placut ca nu am intanit nici masini, nici Atv-uri si nici o alta sursa de zgomot.  Este un drum usor, fara diferente de nivel, un drum de pe care poti admira masivul muntos ce strajuieste drumul.
Vegetatie pe versantii abrupti
Vegetatie pe versantii abrupti
Prin chei
Prin chei
Peretii Prapastiilor Zarnestiului
Peretii Prapastiilor Zarnestiului
Indicator cu explicatii
Indicator cu explicatii
Drumul prin chei
Drumul prin chei

Dupa ce am strabatut prapstiile Zarnestiului, am ajuns la Fantana lui Botorog un izvor de apa rece, aflat la o altitudine de 720 m. Fantana, este punctul de pornire spre un alt traseu frecventat de multa lume, urcarea spre Cabana Curmatura. Ne-am racorit cu apa si dupa o scurta pauza am pornit mai departe.
De la fantana, ne-am intors spre satul Magura, pe un drum pietruit, dar plin de praf. Orice masina care urca spre sat, era o sursa de praf. Drumul este de aproximativ 1 ora. 
Indicatorul Sat Magura
Indicatorul Sat Magura
Muntii Bucegi
Muntii Bucegi
Satul Magura
Satul Magura

Din Magura am urmat Strada Pricipala pentru a ajunge la Pestera, dar desi cele doua sate se vad foarte aproape unul de celalalt, ne-a luat mai bine de 2 ore pana ce am ajuns la pensiune.

Muntii Bucegi vazuti de pe drumul dintre sate
Muntii Bucegi vazuti de pe drumul dintre sate
Biserica satului Pestera
Biserica satului Pestera 
Din nou Muntii Bucegi
Din nou Muntii Bucegi

Traseul este foarte frumos, merita facut chiar si cu copii, nu exista variatii mari de altitudine si nici solicitari foarte mari. Este un pic cam mult de mers iar singura problema este lipsa apei, abia fantana lui Botorog ofera apa rece si cristalina a muntilor.
O vacuta...
O vacuta...
Dealurile din jur
Dealurile din jur
Un cal la pascut
Un cal la pascut
Acoperis de casa din Pestera
Acoperis de casa din Pestera
____________________________________________________
Sfaturi utile:

- durata traseu: aprox 8 ore, mers normal
- apa: Fantana lui Botorog
- diferenta de altitudine maxim 500 metri


Toate articolele despre locurile vizitate in acest concediu le puteti accesa din:
____________________________________________________

Comentarii

  1. Satele Magura si Pestera cred ca reprezinta cea mai frumoasa zona atat de aproape de Bucuresti, unde te poti relaxa departe de agitatia de orice fel. Felicitari pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Din pacate civilizatia incepe sa-si lase urme si prin aceste locuri extraordinare...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu