Coteanu - Cabana Bolboci - Complex Zanoaga - Lacul Scropoasa - Coteanu

Imi doream de mult timp sa merg cateva zile la munte, sa fac trasee, sa uit de oras si sa ma recreez in mijlocul naturii. Cu destule greutati si dupa ce am analizat mai multe variante, am ales sa mergem la Padina, in muntii Bucegi pentru trei zile. Pentru ca in acele zile se desfasura Festivalul Padina, am facut rezervare din timp la vila Coteanu. Pentru a ajunge la Padina, am ales traseul din Sinaia, spre Moroieni pe DN71, apoi pe DJ713 pana la Cabana Dichiu. Drumul este asfaltat si se prezinta in conditii bune, cu mici zone in care marginea soselei este rupta.
Pe DJ713
Pe DJ713
Vedere de pe sosea
Vedere de pe sosea
In apropierea platoului
In apropierea platoului
Un magar... pe strada
Un magar... pe strada

De la Cabana Dichiu, drumul continua inainte spre Cabana Piatra Arsa si apoi spre Babele. Noi am facut stanga si am intrat pe drumul forestier catre Lacul Boboci
Cabana Dichiu
Cabana Dichiu

In apropierea lacului Bolboci, drumul este din nou asfaltat. Pentru a ajunge la cabana Padina exista doua variante: prin stanga lacului aproximativ 8 km de drum forestier sau prin dreapta lacului, un drum mai lung dar care este asfaltat in intregime pana la intersectia celor doua drumuri langa cabana Padina. Am ales drumul asfaltat si in 20 minute am ajuns la destinatie. Am mers direct la cabana sa ne cazam, dar asa cum era de asteptat camerele nu se eliberasera. Pentru a nu pierde ziua, am decis sa mergem pe jos spre Bolboci si sa ne intoarcem pentru cazare mai tarziu.

Concurs biciclete la Festivalul Padina
Concurs biciclete la Festivalul Padina

De la vila Coteanu, dupa ce am lasat masina, am pornit spre Cabana Bolboci pe drumul ce trece prin Cheile Tatarului
Cheile Tatarului
Cheile Tatarului

Cheile Tatarului, chiar daca sunt scurte, sunt foarte frumoase. Alaturi de podul peste capatul Lacului Bolboci, un alt punct de atractie il reprezinta tunelul din peretii cheilor, un tunel pe care se poate intra pe o adancime de cativa zeci de metri. Am intrat in el, dar acolo nu prea este nimic de vazut. 

La intrarea in tunel
La intrarea in tunel
Cheile Tatarului vazute de pe drumul spre Cabana Bolboci
Cheile Tatarului vazute de pe drumul spre Cabana Bolboci

De la Cheile Tatarului, urmeaza un drum forestier, numai bun pentru drumetie pe malul lacului. Din pacate, in acea duminica, drumul era plin de masini si de praf. De fapt singurul lucru care nu mi-a placut in aceasta iesire de 3 zile, a fost praful imens facut de multimea masinilor din zona. Pana la barajul de la cabana Bolboci, am facut in jur de 2 ore si jumatate. Lacul Bolboci este un lac artificial, dar care surprinde prin culoarea verde turcoaz pe care o are. Oricum, este un lac imens intre munti, un lac ce parca aduce liniste, relaxare si buna dispozitie...

Lacul Boblboci
Lacul Boblboci
Aproape de cabana Bolboci
Aproape de cabana Bolboci
Lacul vazut de pe baraj
Lacul vazut de pe baraj
Dincolo de baraj
Dincolo de baraj

De la baraj am coborat spre complexul Zanoaga, o zona cu niste casute foarte frumoase, dar care mi s-au parut neocupate. In schimb foarte multe corturi in zona. Din dreptul complexului Zanoaga, incepe drumul prin cheile Zanoagei spre lacul Scropoasa. Am oprit sa mancam chiar la intrarea in chei, apoi am plecat la drum. Traseul este destul de usor, serpuind pe malul vaii prin care curge apa. Sunt doua traversari de pe o parte pe alta, peste niste poduri noi si cateva treceri printre niste stanci impunatoare.

Prin cheile Zanoagei
Prin cheile Zanoagei
Cheile Zanoagei
Cheile Zanoagei

Dupa aproximativ 1 ora si jumatate am ajuns la lac. Lacul Scropoasa, se afla la altitudinea de 1197 metri, cu o adancime maxima de 15 metri, iar barajul a fost construit in 1929. Lacul alimenteaza hidrocentrala de la Dobresti, o hidrocentrala construita in anul 1936. 

Lacul Scropoasa
Lacul Scropoasa
Conducta ce leaga lacul Bolboci de Scropoasa
Conducta ce leaga lacul Bolboci de Scropoasa

Pe langa cabana Scropoasa sunt cateva case, una dintre ele cu flori foarte frumoase si cu un solar cu rosii. Cred ca a fost cel mai inalt loc unde am vazut rosii… 

Super...
Super...
Flori...
Flori...

Ne-am plimbat un pic prin zona si cu parerea de rau ca nu am ajuns pana la Cascada 7 Izvoare sau pana la barajul lacului, am pornit inapoi. Am aflat ca am fost foarte aproape de cascada, dar pentru ca era aproape ora 17 si ne grabeam sa ajungem sa ne cazam, am pierdut din vedere aceasta cascada. Oricum zona este plina de ape repezi, de cascade mai mari sau mici, totul intr-un decor salbatic. 

Ape involburate si cascade
Ape involburate si cascade
Ape repezi de munte
Ape repezi de munte
Si stanci... cat vezi cu ochii
Si stanci... cat vezi cu ochii

Dincolo de Lacul Scropoasa se afla cheile Orzei, probabil pe un traseu si mai salbatic. Un localnic, la intrebarea “Cum este drumul prin cheile Orzei?” ne-a raspuns intr-o comparatie amuzanta “daca megeti pe acolo… atunci drumul pana aici vi se va parea asfaltat….”. Am tras concluziile de rigoare si timpul inaintat ne-a convins sa ne intoarcem. Am mers intins pe acelasi drum pe care venisem, fara sa facem pauze, asa ca tot drumul de la Lacul Scropoasa pana la vila Coteanu ne-a luat aproximativ 3 ore. 

...in departare Costila
...in departare Costila
in departare... locul unde urma sa mergem a doau zi
in departare... locul unde urma sa mergem a doau zi
o imagine de care cu greu m-am despartit...
o imagine de care cu greu m-am despartit...

Rupti de oboseala, dupa un drum de peste 7 ore, am ajuns in sfarsit la masina si de aici la vila. Parerea mea despre vila Coteanu, este ca preturile sunt un pic cam mari pentru conditiile oferite: salteaua mult prea tare, miros in camera, usi stricate la dus… Totul la 100 lei pe camera. La restaurant a fost cam pustiu, doar in una din zile am vazut pe cineva la masa, asa ca nu stiu cat de proaspata este mancarea… Una peste alta, daca nu vreti sa stati la cort si daca nu va permiteti la Hotel Pestera, probabil vila Coteanu este o varianta buna. 

Vedere de pe balcon
Vedere de pe balcon

Am incheiat seara cu masa, la caldura unui foc, amintindu-ne de vremurile copilariei, de traseele de altadata si de frumusetile naturii de la Scropoasa. Dar si cu urechile ciulite la orice zgomot ce putea anunta un posibil vizitator (urs)…
La caldura focului
La caldura focului

____________________________________________________
Sfaturi utile:
Cum ajungi la Coteanu:
- Pe DJ713 din drumul Sinaia – Moroieni (drum asfaltat pe portiunile DN71- Cabana Dichiu si in dreapta Lacului Bolboci, restul drumului este forestier in conditii bune)
- Pe DJ714 din Glod Moroieni (drum forestier destul de lung si prost)

Traseu:
Vila Coteanu – Cabana Bolboci – Complex Zanoaga – Cabana Scropoasa 
- durata aprox 7 ore dus - intors
- marcaj cruce albastra
- dificultate: traseu lung, diferenta nivel mica, teren usor accidentat (preferabil bocanci)
____________________________________________________

Comentarii