Paralia Katerini - Olimp (1)

Cum Grecia rămăsese varianta de rezervă, ne-am hotărât în ultimul moment să mergem la Paralia Katerini. Am găsit o ofertă bună la un hotel din stațiune, la un preț de 400 euro pentru 9 nopți de cazare. Drumul a fost bun, aproximativ 850 km, pe care i-am străbătut în aproximativ 13 ore. Singura zonă unde am pierdut ceva timp a fost la vama dintre România și Bulgaria. Am ales Paralia, pentru a ajunge într-o singura zi și pentru a fi cât mai aproape de tară. Katerini este denumirea orașului ce este capitala zonei Pieria, iar Paralia este localitatea de pe țărmul mării. Între localități este o distanță de numai 4 km. Paralia este o stațiune amplasată pe Riviera Olimpului, o plajă imensă ce se întinde pe mai bine de 70 km.
Paralia Katerini
Paralia Katerini

Când am ajuns în Paralia, am rămas impresionați de 2 lucruri: plaja superbă și mulțimea de turiști. Plaja dispune de un nisip extraordinar de fin, fără pietricele, este arhisuficientă pentru oricine, iar zonele cu șezlonguri sunt în limita decentei. Apa Marii Egee este și ea impresionant de curată și limpede. Am avut zile întregi în care nu am văzut urmă de val și nu am simțit nici un pic de briză. Pietricele nu am văzut iar apa a fost mereu caldă.

La răsăritul soarelui
La răsăritul soarelui
Una dintre cele mai bune băi se face la răsăritul soarelui, când majoritatea turiștilor sunt încă în pat. În apele mării sunt o mulțime de pești, dar nu am văzut arici sau alte viețuitoare periculoase. Într-o singură zi am găsit pe plajă o meduză albastră destul de mare. Am găsit-o nu în locul de plajă, ci la 2 km mai spre nord, în timpul unei plimbări de dimineață.

Meduza
Meduza
Legat de plimbarea de dimineață, este impresionant de văzut răsăritul soarelui de pe marginea mării. Soarele răsare rapid din spatele înălțimilor de pe Halkidiki. Daca spre est se vede relieful de pe Halkidiki, în partea de vest a stațiunii se zărește muntele Olimp, un munte plin de mitologie.

Muntele Olimp
Muntele Olimp
Despre mulțimea de oameni din Paralia pot spun că este uneori sufocantă. Mai ales seara, când plaja nu mai este de interes, mulțimea de turiști năvălește pe străduțele pline de magazine și restaurante. Dacă plaja oferă loc pentru toți, stațiunea este parcă prea mică pentru mulțimea de oameni. Paralia Katerini este plină de hoteluri și vile, unele mai drăguțe ca altele. Noi am stat 9 nopți într-un hotel, într-o cameră cu chicinetă. Condițiile au fost excelente, iar gazda un om cum ar trebui să fie toți administratorii de hoteluri. În fiecare zi vorbea cu noi și nu mai șia cum să ne facă să ne simțim mai bine. Seara în oraș, este un alt punct forte al stațiunii. Te poți plimba ore întregi printre taverne și restaurante îmbietoare. Magazinele sunt la tot pasul, iar în ele poți găsi de la suveniruri la haine și de la mâncare la obiectele din lemn de măslin. Grecii sunt foarte buni comercianți, negocierea și reclama fiind punctele lor forte.

Prin port la apus
Prin port la apus

Câteva corăbii prin port
Câteva corăbii prin port
Punctul de atracție al stațiunii este biserica Sfintei Paraschieva, o biserică albă construită în 1993 și amplasată pe malul mării. Este singura construcție mai impresionantă din stațiune. În spatele ei se află un frumos ponton, ideal pentru poze cu marea sau cu biserica. Imaginea cu biserica de pe malul mării este imaginea care este pusă pe orice vedere cu Paralia Katerini. În rest, în Paralia, totul se învârte în jurul magazinelor. Sunt cu zecile iar seara este imposibil să treci pe stradă fără să cheltuiești ceva. În partea de sud se găsește micul port și piața de pește.

Biserica Sfintei Paraschieva
Biserica Sfintei Paraschieva
În fața bisericii
În fața bisericii
Dimineața în Paralia Katerini
Dimineața în Paralia Katerini
O altă surpriză a fost să constat că majoritatea turiștilor din Paralia erau români. Peste tot se vorbește în română, meniul este în română iar mulți dintre ospătari o rup bine în limba noastră. Mâncarea este bună, felurile forte din meniurile grecilor fiind gyros (un fel de shaorma) și suvlaki (o frigăruie). Pentru o mâncare mai buna trebuie plătit mai mult. Una din experiențele negative a fost într-o seara în care am ales să mâncam în zona portului, la un restaurant pe malul mării. Bineînțeles am comandat numai pește și fructe de mare și niște vin la carafă. Surpriza a venit la sfârșit, când, un chelner ne-a adus o notă de plată cel puțin dublă ca valoare. După ce am contestat suma, ne-au adus și nota corectă… De fapt nota de la restaurant este o problemă, pentru că nicăieri nu am primit bon sau ceva tipărit În cele mai multe cazuri nota era ceva scris cu creionul pe o foaie sau într-o altă situație un calcul făcut cu pixul direct pe fața de masă!…

Un desert gratuit din partea grecilor
Un desert gratuit din partea grecilor
De-a lungul celor 10 zile am mai ieșit în Leptokarya, o stațiune situata mai la sud de Paralia, apoi o zi am rezervat-o pentru o urcare pe Muntele Olimp și încă una pentru o vizită la Edessa. Restul zilelor le-am petrecut pe plaja de la Paralia.

În una din zile am mers la Muntele Olimp, muntele ce este strâns legat de zeii Greciei. În cel mai înalt punct, vârful Mytikas, muntele are o altitudine de 2917 m. Distanța față de Paralia este de 30 km. Excursiile încep din Litochoro, numit și orașul zeilor, o localitate foarte frumoasă.

Intrarea în Litochoro
Intrarea în Litochoro

Hotelul Afrodita
Hotelul Afrodita

Canionul Enipea
Canionul Enipea

Indicatorul spre canion
Indicatorul spre canion
Principalul traseu ce poate fi vizitat de oricine este spre cascada lui Zeus, un traseu ce se desfășoară prin canionul Enipeas. Poteca este betonată cu balustrade în zonele periculoase și este un traseu ușor chiar și pentru copii. Sunt și câteva băncuțe de-a lungul traseului precum și o toaletă la începutul potecii. Drumul de maxim 50-60 minute duce la cascada lui Zeus.
Locul de unde începe drumul spre cascada lui Zeus
Locul de unde începe drumul spre cascada lui Zeus

Călăuza ce însoțește toți turiștii
Călăuza ce însoțește toți turiștii

Drumul spre cascadă
Drumul spre cascadă
Perioada în care am fost a fost foarte secetoasă și cu caniculă, din această cauză cascada era doar o mică scurgere de apă nicidecum o cascadă. În schimb apa de la baza cascadei formase un bazin foarte frumos în stâncă. Apa în bazine este de o claritate extraordinară iar mulți curajoși se scăldau în ea.
La capătul drumului...
La capătul drumului...

Apă de o claritate extraordinară
Apă de o claritate extraordinară
Localitatea de unde se pornește spre cascada lui Zeus, Litochoro este foarte frumoasă, o plimbare pe străduțe este binevenită oricând. Dintre punctele de atracție: biserica lui Dyonissos, parcul municipal și muzeul maritim.

Biserică în Litochoro
Biserică în Litochoro

Un oraș de munte... atât de aproape de mare
Un oraș de munte... atât de aproape de mare

Parcul Municipal din Litochoro
Parcul Municipal din Litochoro
Revenind la Paralia, este o stațiune superaglomerată, bună pentru cei care vor o stațiune ca la Mamaia. Este bună pentru cei cu inclinații spre cumpărături: haine, suveniruri și produse tradiționale. Din punct de vedere al hotelurilor, restaurantelor și barurilor, Paralia Katerini este un punct de atracție. La intrare se găsește și un magazin Lidl, dar care rămâne gol ăn orele serii... Plaja este bună pentru cei cu copii mici. Ca puncte negative aș menționa faptul că stațiunea nu are nimic istoric, este groaznic de aglomerată iar formele de relief variate lipsesc cu desăvârșire. Vegetația este de asemeni un mare minus...

O zi cu câțiva nori
O zi cu câțiva nori

O baclava extraordinară
O baclava extraordinară
Recomand Paralia doar celor care vor să plece aproape de România, care nu vor să cheltuiască mult ci doar să stea toată ziua la plajă.

Comentarii