Venetia printre canale si stradute...

Aveam în față o a doua ocazie să ajungem la Veneția. O ocazie cu care probabil nu o sa ne mai întâlnim foarte curând, asa că am profitat din plin de ea. Și nu am mai repetat greșeala din prima călătorie. Atunci am avut la dispoziție doar vreo 6 ore să vizitam insula. Acum, am ajuns la Veneția încă de la 10 dimineața și ne-am rezervat un timp de plimbare până la ora 19. Am lăsat mașina în aceeași parcare ca și data trecuta, pe strada ce leagă Mestre de Veneția. Este o strada plină de parcări păzite dar contra cost. Am făcut drumul până în Veneția cu autobuzul iar din Piazzale Roma am pornit pe jos în redescoperirea localității.


O vedere din Piazzale Roma

Zona gării este aglomerată, turiști din toate colțurile pământului pot fi întâlniți aici. Iar italienii s-au gândit la toți, oferind bilete pentru vapor, tren sau autobuz în majoritatea direcțiilor, cu tichet de o zi sau de 3 zile, cu tichet pentru tineri sau alte combinații. Este bine să vă informați foarte bine la ghișeele din gară de variantele oferite, mai ales că în zonă umblă foarte multi turiști care își vând tichetele la negru, pentru a recupera din banii dați pe ele.


Gondole în fata hotelului Antico Doge


Pe canalele orașului

Noi am pornit în traseul nostru de pe podul Ponte della Constituzione, un pod ce este situat între gara din Veneția și Piazzale Roma. Are 94 metri lungime și a fost inaugurat în anul 2008.


Pe străzile Veneției


O taraba cu de toate

Am urmat indicatoarele din fiecare colț de stradă și ne-am îndreptat spre Piata San Marco. Se pare, de fapt, că toate drumurile duc acolo. Pe drum am admirat turnul și biserica Saint Job, o biserica ce este considerata una dintre cele mai vechi din Veneția, datând chiar din secolul al VII-lea.


Saint Job

Cred ca una din modalitățile de petrecere a timpului în Veneția este aceea de a alerga pe străduțele înguste, niște străduțe pline cu magazine ce inevitabil te provoacă sa intri în ele. Multe din articolele comercializate au legătura cu vestitul Carnaval venețian. O sărbătoare ce durează 6 săptămâni și datează din secolul XIX și care atrage prin strălucirea și ineditul costumelor și al măștilor.


Printre tarabe si magazine


Pe una din străzile mai largi


Amintiri de cumpărat...


Lacătele iubirii...

Am văzut și podul cu lacătele iubirii atârnate pe el. Veneția este un loc al romantismului din aceasta cauza foarte multe cupluri își jura iubire eterna în plimbările cu gondola prin canalele localității.
Podul Rialto, este cel mai vechi dintre cele 4 poduri ce traversează Marele Canal. Deschis în anul 1591, podul are o înălțime de 7,32 metri și o lungime de 22,9 metri. Este întotdeauna plin de oameni, cu greu poți face o poza aici în care să ieși singur…


Cu apa în case...


Un pod liber...


Străduțe prea mici pentru turiști...

In Piata San Marco, bineînțeles ca am dat de aglomerația obișnuită a zilelor de vară. Am intrat în bazilica San Marco nu înainte de a sta la o coadă imensă… Este o biserică unde au fost adunate de-a lungul timpului o mulțime de bogății din întreaga lume.


In piața San Marco

După o istorie zbuciumată, biserica a fost inaugurată în anul 1094. Scurta vizită în aceasta bazilică este gratuită dar ținuta trebuie sa fie una decentă. Tot în Piata San Marco se găsește și turnul Campanila, un turn înalt de 98,6 metri ce aparține de Biserica San Marco și de unde se poate admira contra cost toată zona Veneției. In Piata San Marco, se poate admira și Palatul Dogilor sau Palatul Ducal, locul unde își aveau sediul dogii, conducătorii Veneției. Palatul a avut de suferit de-a lungul timpului din cauza a trei incendii, dar în zilele noastre reprezintă o arhitectura deosebită și fascinată. 


Intrarea în biserica San Marco


Palatul Dogilor


O parte din Biserica San Marco


Maurii ce lovesc în clopot


Arhitectura bisericii

Lângă Palat, se ridică Puntea Suspinelor, un loc ce amintește de deținuții care trecând pe acest pod construit prin 1600, suspinau după libertatea pierdută. Turnul cu ceas, este o altă clădire din piață, o clădire ce are pe fațadă un ceas cu cadranul de aur și email albastru. Ceasul arata ora, ziua, fazele lunii și zodiacul, dar frumusețea lui constă în mecanismul acționat la orele fixe. Tot pe Turnul cu ceas se mai afla și doi mauri ce lovesc cu un ciocan într-un clopot la orele fixe.
Am făcut o plimbare de-a lungul arcadelor ce mărginesc Piata San Marco. O mulțime de restaurante, o mulțime de terase și multe formații ce te încântă prin muzica lor. Toate sunt surse ce te îmbie să petreci cât mai mult în aceasta piață vestită. După vizita la bazilica San Marco și plimbarea prin piață, ne-am ocupat un pic și de hrănirea porumbeilor. Foarte multi turiști fac lucrul acesta, iar porumbeii sunt așa de domesticiți încât vin să mănânce chiar din palma turiștilor. Iar cei care reușesc să-i convingă pe porumbei să li se urce pe mână, pe umăr sau chiar pe cap sunt fericiți că pot face o poză inedita în inima Veneției!!! De data aceasta am fost și eu unul din ei…


In zona pieței San Marco


Balcoane cu flori

Nu am mâncat în Piata San Marco, pentru că pe drumul până aici servisem niște felii de pizza, dar nu ne-am putut opri de a ne răcori de câteva ori cu înghețată. Foarte bună, dar este bine să oferiți bani ficși vânzătorilor pentru ca altfel există riscul de a primi aiurea restul…
Una din cele mai căutate distracții în Veneția este plimbarea cu gondola. Gondolele se găsesc în majoritatea locurilor iar o aventură de maxim o ora costă în jur de 100 euro. Un preț destul de piperat pentru noi, dar un preț care poate fi negociat în funcție de abilitățile fiecăruia. Totuși farmecul unei plimbări cu gondola și romantismul locurilor îi fac pe multi turiști să aleagă gondolele venețienilor.
Din Veneția, se pot vizita încă două insule vestite: Murano, insula ce este renumită pentru obiectele din sticlă și Burano recunoscută pentru casele viu colorate. In insula Murano, sticla este la rang de artă. Mulți sticlari au fost siliți să se refugieze pe această insulă încă din anul 1291, așa încât industria sticlei în aceasta insulă a devenit foarte înfloritoare. Sticlăria venețiană a devenit foarte apreciată și căutată iar multe din magazinele din Veneția vând obiecte de artă din sticlă de Murano.


Aglomerația din piață, într-un moment de respiro...


Biserica San Giorgio Maggiore


Podul Paglia plin pana la refuz

Ne-am mai răcorit un pic picioarele în apa mării iar apoi ne-am plimbat un pic prin zonă, admirând mulțimea gondolelor precum și priveliștea asupra Insulei San Giorgio Maggiore și asupra bazilicii ce se găsește pe aceasta insulă. Din păcate, afacerile la negru au pătruns și aici. Am văzut o mulțime de africani cu gentile pe umăr ce ne îmbiau sa le cumpărăm. Au rupt-o însa toți la fuga, la o alarmă data de unul dintre ei…
Drumul spre gară a fost o plăcere. Ne părea rău ca timpul trecea prea repede și voiam să savurăm din plin fiecare moment. Față de prima vizită în Veneția, aceasta a doua vizită, a fost la polul opus. Pot spune ca mi-a plăcut totul: modul în care a fost ridicat acest oraș, modul în care trăiesc oamenii de aici, modul în care localnicii conviețuiesc alături de miile de turiști, modul în care totul se ridica din apă... Și pentru că timpul ne permitea, am făcut și un tur cu vaporetto.


Puntea suspinelor


Biserica San Giorgio Maggiore și o gondola


La dresat de porumbei...

Veneția atrage turiștii! Este ca un magnet pe care practic nu poți să-l ocolești dacă treci prin zonă. Farmecul localității, străzile cu apă în loc de asfalt, casele cu fundația în apă în loc de stâncă, gondolele ce înlocuiesc taxiurile, toate atrag mii de turiști în fiecare zi. Iar arhitectura și farmecul construcțiilor, te îndeamnă la o poză în fiecare loc, o poză de care să-ți aduci aminte cu drag peste ani și ani…


Simbolul Veneției
____________________________________________________________
Sfaturi utile:

Bilet Vaporetto:
- Bilet adult: 6.5 euro/cursa
- Bilet copil 5-12 ani: 50%
- Bilet copil sub 5 ani: gratis

Intrare biserica San Paolo:
- gratuit

Parcare:
- pe strada spre Mestre aprox 7 euro/zi
____________________________________________________________

Comentarii