Eze - terasa de deasupra Mediteranei...

Prima interacțiune cu Èze a fost în vacanta din 2010. Mergeam relaxați cu mașina pe malul mării Mediterana, între Cannes și Monaco și cum drumul este extraordinar, ne-am oprit la unul din numeroasele refugii pentru a admira marea și împrejurimile. In una din aceste opriri, privirea ne-a căzut pe o așezare situată deasupra tuturor, pe un vârf de munte. Am admirat minute în șir și ne-am minunat de poziția și priveliștea clădirilor situate deasupra mării. Mai târziu, ne-am interesat și am aflat că localitatea se cheamă Èze și că este una dintre cele mai căutate destinații din zona Coastei de Azur. Imediat am trecut-o pe lista de dorințe, pentru o posibilă viitoare vizită…


Eze


Pe vârf de munte

Si așa, după numai 4 ani, am ajuns la Èze, într-o zi în care am pornit din Cannes dis de dimineață iar seara urma sa ne-o petrecem în Italia. Am rezervat 6-8 ore pentru Èze și încă atât pentru Monaco. La Èze am ajuns venind de pe autostradă, dar cred ca mult mai frumos ar fi fost pe șoseaua Moyenne Corniche, un traseu mult mai spectaculos și mai aproape de mare. Ne-am temut că nu o sa prindem loc de parcare, dar am găsit o parcare destul de mare la începutul traseului ce duce la Èze Village. Când am fost noi erau o mulțime de autocare și o mulțime de turiști din toate colțurile lumii. Cu toate acestea, am găsit loc și cred ca parcarea face fată cu brio mulțimilor de turiștilor care ajung să viziteze Èze.


Parcarea văzută de sus

Înainte de a porni la drum este bine să vizitați Oficiul de Turism aflat imediat lângă parcare, cel puțin pentru un sfat sau măcar pentru o hartă. Drumul începe cu o ascensiune pe scări, dar greutatea urcatului este acoperită de frumusețea deosebita a peisajului. Èze, ca localitate, este destul de mare, dar punctul turistic principal este format din așezarea aflată pe vârful muntelui, Èze-Village. Este situat la 427 metri deasupra nivelului mării. Populația întregii localității este de aproximativ 2900 locuitori.


O altă parte din Eze


O clădire din piatră


La Bohemienne

Èze -Village este construit în majoritate din piatră și are o mulțime de magazine, hoteluri, galerii de artă și restaurante. Hotelurile sunt impresionante, unele având 4 sau chiar 5 stele, cu toate că pe afară par niște clădiri vechi de peste 500 de ani. O poziție extraordinară o are Chateau Eza, un hotel cu o vedre directă spre Saint-Jean-Cap-Ferat.


Un cactus prins în zid!


Relaxare prin pictură


Un lacăt vechi


Intre flori și portocale...

Poate și din cauza mulțimilor de turiști ce zi de zi străbat localitatea, sunt destul de putini locuitori în Èze-Village. Mașinile nu au cum ajunge aici, pentru că străduțele sunt foarte înguste și abrupte, așa că oricine se poate plimba liniștit pe micile străduțe. La orice colt se găsesc magazine de suveniruri: farmecul lor dându-l colecția bogată de săpunuri, lavandă și parfumuri. Vorbind de parfum, in Èze se poate vizita și Parfumeria Fragonard, un loc unde se produce parfumul cu același nume. Mai este încă o fabrică de parfum aici, Galimard, o fabrică ce poate fi vizitată de asemeni gratis.


Pe deasupra caselor...


Marea văzută de la peste 450 metri...


Hotelul Chateau Eza


Marea Mediterana


Moyenne Corniche


Saint-Jean-Cap-Ferat

Deși nu este mare ca întindere, Èze pare dificil de văzut în întregime. Mulțimea de străduțe înguste te ademenesc în toate părțile, astfel încât cu greu poți străbate absolut toate colțișoarele. O clădire impresionantă este Biserica din Èze, o construcție ce datează din secolul al XVII-lea.


Biserica din Èze


Biserica văzută de sus

In cel mai înalt punct din Èze-Village se găsește gradina botanică, o gradină cunoscută pentru mulțimea de cactuși precum și pentru vederea extraordinară asupra Mării Mediterana. Inițial nu am vrut sa intrăm dar pana la urmă am ales să vizităm și această gradină. Pot spune cu siguranță că dacă nu ajungeam aici, pierdeam poate cel mai frumos loc din Èze. In localitate, vederea spre mare este îngrădită de ziduri și de clădiri. Dar din gradina botanică, totul se vede absolut superb. Parcă totul face parte din marketingul grădinii botanice... să mergi prin Èze și să nu vezi marea, iar când ajungi sus sa-ți dorești sa intri în gradina pentru a scăpa de ziduri și a vedea marea în toată splendoarea ei... O vedere la 360 grade care parcă nu te mai lasă sa te desparți de locul acesta.


O statuie din gradină 


Pe aleea cu cactuși


Marea văzută din gradina botanică 

Administratorii se laudă că de aici se poate vedea în zare de la Masivul l’Esterel și până la Golful Saint-Tropez. In rest, în gradină sunt o mulțime impresionată de cactuși, aloe și alte plante specifice din zona Mediteranei. Gradina a fost construită pe ruinele unui castel, într-o perioadă de după cel de-al doilea război mondial. De fapt fragmente din construcția castelului se văd la tot pasul prin gradină. Castelul fusese construit în a doua jumătate a secolului al XII-lea, dar ulterior a fost dărâmat de invazia spaniolilor.


Printre aloe și cactuși


Deasupra tuturor


Un cactus înflorit


Turiști în gradina


Un viaduct

Un alt punct de atracție este cărarea lui Nietzsche, un traseu de aproximativ 1,5 ore de mers pe jos, un traseu ce unește Èze Village de Èze sur Mer. Nu am avut timpul necesar să mergem pe acest traseu montan. Am înțeles ca este un pic solicitant cel puțin pe partea de urcare.


Eze, unul dintre cele mai frumoase locuri din Franța


Avenue de la Liberte


Cap Roux


Un loc de relaxare

Èze Village este într-un cuvânt superb. Cu greu poți găsi o alta localitate care să arate așa de frumos. Èze este parcă o terasa pe malul mării, situată la mare înălțime, care îți arată de sus toată splendoarea mării. Este locul ideal pentru fotografii artistice, pentru admirat natura și pentru liniștea oferită de imensitatea mării. Èze-Village este un mic sătuc medieval ce a fost capabil sa atragă an de an mii și mii de turiști din toate zările. Ne-am despărțit cu regret de acest colt superb de lume...












____________________________________________________________
Sfaturi utile:

Gradina botanică:
- Preț intrare: 6 euro pentru adulți și gratuit pentru copii până la 12 ani
- Program: aprilie – iunie între 09:00 – 18:30, iulie – septembrie între 09:00 – 17:30
_______________________________________________________

Comentarii