Six-Four-les-Plages - la plaja la Mediterana

Six-Four-les-Plages este localitatea care practic înglobează Le Brusc. Numele localității vine încă de pe vremea primilor locuitori ce s-au adăpostit aici. Pentru a se apăra de atacurile barbarilor, aceștia au construit șase fortificații de apărare. Unele din ele pot fi vizitate și astăzi, altele nu mai există. Viața în Six-Four-les-Plages este destul de simplă și liniștită. Casele nu sunt foarte luxoase, unele dintre ele probabil nu sunt deschise decât în sezon. Nu exista nici construcții moderne sau care să-ți sara în ochi. Dar localitatea este un loc liniștit, unde poți găsi destule magazine de cartier, câteva supermarket-uri și suficiente restaurante.


Six-Four-les-Plages

Chiar dacă arhitectural, localitatea nu este deosebită, sunt și câteva locuri numai bune de vizitat. Unul dintre ele este Parcul Mediteranean, un loc ideal pentru plimbări și relaxare. Inaugurat la 24 iulie 1988, parcul este de fapt o gradină întinsă pe 7 ha. 


Prin parc


Cu caiacul printre stânci...


O mulțime de cactuși...


Vedere spre Le Brusc


Nuferi...

Ceea ce dă farmecul parcului, nu sta în mulțimea de palmieri sau arbuști din parc, ci stă în priveliștea asupra mării și asupra stațiunilor de pe țărm. Se pot vedea stațiunile dinspre vest, două stațiuni foarte căutate de turiști: Sanary sur Mer și Bandol. Dincolo de ele se găsesc alte stațiuni cunoscute: La Ciotat, Cassis și apoi orașul Marseille.


Vedere spre Sanary sur Mer


Vedere spre Bandol


Plaja din Sanary sur Mer

La capătul parcului se găsește Bateria din Cap Negre. Bateria este un fort militar ce a fost construit intre anii 1846 – 1850, un fort ce apăra localitatea de atacurile ce puteau veni dinspre mare. Parcare se găsește gratis vis-a-vis de intrarea în parc. Intrarea în parc este de asemenea gratuită.


Bateria din Cap Negre


Un tun vechi de 150 ani


Marea lovindu-se de stânci

In Six-Four-les-Plages se mai află și Fortul Six Fours, un fort ce domină de la 210 metri altitudine toată zona. Astăzi, fortul construit în secolul al XIX-lea, este utilizat ca un centru militar de ascultare pentru Marea Mediterana. Nu se poate vizita, dar se poate merge pană acolo pentru o superbă priveliște asupra portului Le Brusc. Drumul poate fi făcut cu mașina, la intrarea în fort găsindu-se și o parcare.


Portul din Six-Four-les-Plages


O frântură de mare


Leandru

Deși aceste obiective turistice sunt foarte atractive, turiștii vin în Six-Four-les-Plages în special pentru plajă și mare. Plaja se întinde de-a lungul coastei, uneori între mare și păduri întinse, alteori între mare și șoselele localității sau între mare și coastele abrupte ale capului Sicie. Pădurile sunt formate în principal din pini, măslini și o specie de stejari. Majoritatea pădurilor au trasee foarte atrăgătoare pentru ciclism, călărie sau plimbări la pas.


Clădiri in Six-Four-les-Plages


Un leandru frumos

Cum spuneam, oamenii vin în Six-Four-les-Plages în special pentru plajă. Nici noi nu am făcut excepție, așa că cea mai mare parte a timpului ne-am petrecut-o la plajă. Sunt 7 plaje în Six-Four-les-Plages, unele cu nisip dar și altele cu pietriș. Noi am fost în majoritatea timpului la plaja Cros, o plaja cu nisip, lunga de 520 metri.


La plaja


Plaja Cros


Insula Embiez

Plaja dispune de duș și de parcare gratuită. Parcarea este mică și trebuie sa vii din timp pentru a prinde un loc aici. Chiar dacă parcarea este ocupată, se poate lăsa mașina și pe marginea străzii Corniche de la Coudouliere. Singurul inconvenient al plajei este strada ce trece exact pe lângă plajă. Însă se circula încet, iar conducătorii auto sunt foarte amabili. Cu toate acestea, este o plajă draguță, cu nisip ce este curățat în fiecare dimineață, cu o intrare în apă extraordinar de lina, cu o apă super curată în orele dimineții și cu câteva restaurante situate pe partea cealaltă a drumului. Cred ca aici am găsit cea mai frumoasa mare... Dimineața, când turiștii încă nu soseau, apa era așa de clară, încât pană la o adâncime de 1,5 metri se putea vedea totul... Am făcut numeroase scufundări pentru a admira diversele specii de pești...


Plaja Cros situată lângă șosea


Corniche de la Coudouliere


O altă plajă


Apa curată a mării

Cea mai lunga plajă din Six Four les Plages, este plaja Bonnegrâce, o plajă cu pietricele întinsă pe 1500 metri. Aici se poate găsi parcare gratuită în limita a 3 ore. Una din parcări este situată chiar la sensul giratoriu dinspre capătul spre Six-Four-les-Plages al plajei, dar sunt locuri de parcare și pe marginea șoselei ce străjuiește plaja. Aceasta plajă este una mai aranjată, sunt băncuțe pe marginea ei, o mulțime de restaurante și o aleea pietonală. Este cel mai frumos loc din zonă, ideal pentru plimbările romantice de după apusul soarelui…


Marea la miezul zilei


Mistralul

Apusul de soare este un alt punct forte al stațiunii. Dacă răsăritul este greu de văzut, sau nu este impresionant, apusul în schimb oferă priveliști fascinante. Reflexia luminii soarelui în apa mării este o imagine care cu greu poate fi uitată...


La apus de soare


Soarele se pregătește de culcare...


Ultimele raze...

În ultima zi a sejurului, am prins mistralul bătând cu putere, asa că toți iubitorii de surfing ieșiseră pe mare. Este o altă imagine frumoasă, să poți admira o mulțime de surferi care se luptă sa rămână pe placă în ciuda valurilor agitate. De fapt, o mulțime de activități pot fi făcute în Six-Four-les-Plages: caiac, școală de înot, scufundări, pescuit, schi nautic, scuba. În una din zile am urmărit o cursă cu bărci de viteză. O altă distracție ar fi Aquascop-ul o ambarcațiune cu fundul de sticlă ce te plimba prin apele marii pentru a admira peștii și flora subacvatica. Traseul durează în jur de o oră iar prețul este accesibil, în jur de 15 euro/persoana.


In centrul localității


O bucata de pădure


Plaja din dreptul portului

Sunt și câteva supermarketuri în zonă, de unde se pot cumpăra produse la un preț destul de apropiat de Romania. Am văzut chiar și un spațiu amenajat cu mașini de spălat pentru turiștii ce doreau sa-și spele rufele. Motorina este de asemeni la preturi foarte bune, cu mult mai jos decât în Romania. De asemeni, sunt și câteva restaurante drăguțe în zona. Noi am devenit fanii unuia în care am putut sa mâncăm „moules et frites à volonté”, adică scoici cu cartofi prăjiți pe săturate. Foarte bune și gustoase în schimbul a 9,5 euro pe porție. Bineînțeles ca dincolo de sosurile ce condimentează scoicile trebuie ca totul sa fie dres și cu un vin de calitate.


Plaja la orele serii


La restaurant

Ne-am simțit foarte bine la Six-Four-les-Plages. Plaja, deși mica, a fost extraordinară. Am fost efectiv îndrăgostiți de apa curată și de nisipul fin. Locurile pe care le-am vizitat, deși sunt un pic cam uscate ca vegetație, oferă priveliști extraordinare. Am avut un timp extraordinar la Six-Four-les-Plages care din păcate a trecut mult prea repede fată de cum ne-am fi dorit.


Câteva bărci din port

Despre portul Le Brusc si Insulele Embiez si Gaou, puteti citi articolul "Le Brusc - statiunea cu marea ca azurul".
__________________________________________________________
Sfaturi utile:

Parcul Mediteranean:
- Deschis vara în sezon iunie-august de la 8-22
- Intrarea gratuita

Fortul Six Fours:
- nu se vizitează in interior
- se poate vedea doar de afara
__________________________________________________________

Comentarii