Le Brusc - statiunea, cu marea ca azurul...

Am stat doar două zile în Lyon, un timp mult prea scurt pentru a vedea orașul în totalitate, dar suficient pentru a ne face o prima impresie despre viața în unul din marile orașe din Franța. Un oraș modern, agitat, dar în același timp un superb oraș turistic. Am lăsat în urma Lyon-ul și ne-am îndreptat spre o altă provocare ce ne stătea înainte, o săptămână la mare, pe Coasta de Azur. Trecuseră deja 4 ani de la precedenta noastră vacanță de la Marea Mediterana. In 2010 fusesem în zona Montpellier, în stațiunile Palavas-les-Flots, Sète și La Grande-Motte. Acum mergeam mult mai la sud, în zona orașului Toulon. Așa ca după un drum obositor și în același timp și costisitor pe Autoroute du Soleil, am ajuns la locul unde urma să ne petrecem sejurul la Marea Mediterana: localitatea Six-Four-les-Plages și mai precis în Le Brusc.


Portul din Le Brusc

Six-Four-les-Plages este un mic orășel situat în departamentul Var, din regiunea Provence Alpes Cote d’Azur. Face parte din aglomerația orașului Toulon și este o localitate cu o populație în jur de 34.000 locuitori. Este o zonă unde soarele strălucește cam tot anul, dar și vântul bate la fel de mult.
Cazarea, am avut-o rezervată într-un bungalou draguț din Le Brusc, un bungalou situat la o distanță de aproximativ 2 km de mare. Din cauza aceasta, a trebuit să mergem în majoritatea timpului cu mașina, atât la plajă cât și la supermarket. Vremea fost de partea noastră în cele 8 zile pe care le-am petrecut aici. Căldura ne-a copleșit încă din prima zi, singura zi cu vânt puternic fiind ultima. Localitatea Le Brusc, este de fapt un cartier din Six-Four-les-Plages, neexistând o delimitare clară față de Six-Four-les-Plages. Pe vremuri, Le Brusc era doar un un mic orășel de pescari, dar astăzi a devenit o stațiune estivală. In Le Brusc, turismul a fost promovat foarte mult la sfârșitul primului război mondial. De atunci și mai ales după distrugerea portului în timpul celui de al doilea război mondial, locul pescarilor a fost luat de turiști.


O mulțime de bărcuțe


O casa frumoasa din Le Brusc


Nelipsitul leandru


Lămâi

Punctul turistic principal din Le Brusc este o promenadă pe Quai Saint Pierre, o stradă situată exact pe malul mării. Pe această stradă, mărginită de portul din localitate, se găsește Căpitănia precum și un Oficiu de Turism. De la Oficiul de Turism, se pot cumpăra bilete pentru diverse activități precum și pentru călătoria cu vaporul pe insula Embiez. Sunt două insule ce pot fi vizitate din Le Brusc. Una dintre ele este Embiez, o insula ce este situată la 12 minute de mers cu vaporașul. Pe insulă se găsește Institutul Oceanografic, un loc unde pot fi admirate plante și pești din Marea Mediterană. Institutul include un muzeu și un acvariu. Tariful de intrare este destul de accesibil, undeva în jur de 5 euro de persoană. Insula Embiez are un perimetru de 6 km iar înălțimea de 57 km. Pe insulă se află un hotel, o vie, câteva restaurante, portul, precum și câteva plaje micuțe.


Vedere de pe Quai Saint Pierre


Un banc de pești


O privire spre Bandol


Golful din Le Brusc

O a doua insula este Insula Gaou, o insulă mult mai mică decât prima. Dacă pe insula Embiez se poate ajunge doar cu vaporul, pe insula Gaou accesul se poate face pe jos și este gratuit. Pe strada din fața portului, în fiecare joi se organizează o piață, iar în acesta zi circulația auto este deviată.


O vedere spre cele două insule


Insula Embiez

Așa cum spuneam, în locul unei vizite pe Insula Embiez, există și o varianta ieftină: o vizită pe Insula Gaou. Accesul pe insula de 10 ha este pietonal, o parcare plătită găsindu-se la intrarea pe insula. Trebuie menționat că nu se poate ajunge cu mașina pe insulă. La intrare, pe insulița numita Petit Gaou, se găsește statuia zeiței Venus, statuie realizata de Robert Forrer. Accesul pe insula Gaou este posibil grație unei pasarele pietonale construită în anul 1993. Pe insulă nu sunt foarte multe forme de agrement: se poate face o plimbare pe malul insulei, se poate servi un picnic la umbra pinilor, se poate admira marea izbindu-se de stânci sau se poate asculta cântecul cigalilor. O formă de distracție, pe care am văzut-o la mulți turiști ce veneau pe insulă, era scufundarea în zonele cu stânci abrupte dar cu apa albastră ca azurul...


Statuia zeiței Venus


O apa limpede...


Spre insula Gaou


Petit Gaou cu statuia

Insula Gaou reprezintă un spațiu natural protejat, o zonă în care poate fi descoperită flora mediteraneană. De fapt, toată laguna Gaou este o zonă de rezervație naturală. In absolut toate pădurile din această parte a Franței, se va auzi neobositul cântec al cigalului. Cigalul este o mică insectă, o ruda a greierelui, ce împânzește tot sudul Franței și în special zona Provence. Cântecul său reprezintă dulceața vieții, un cântec de dragoste. Este un cântec uneori deranjant, parcă fără sfârșit. La început este greu să te obișnuiești cu el, dar cu timpul devine o parte a experienței de la Coasta de Azur. Ziua este imposibil sa scapi de cântecul cigalilor, dar este bine totuși că noaptea, cigalul parcă obosește de atâta cântat iar oamenii din zonă pot dormi liniștiți.


Mediterana văzută de pe insula Gaou


Vegetația de pe insula


La umbra pinilor


Pe malurile abrupte ale inslulei

In Le Brusc, mai poate fi vizitată biserica Saint Pierre și biserica Notre Dame du Mai. Dacă prima este situată în localitate, a doua, este o biserică situată pe stâncile abrupte, la 358 metri deasupra mării. Drumul până acolo durează aproximativ o ora și se face prin pădure sau pe platou, este un drum bun pentru o excursie la picior sau cu bicicleta. Biserica este situată la Le Cap Sicié și oferă o priveliște foarte buna asupra mării și asupra orașului Toulon. Tot la Cap Sicie, se mai poate vedea bateria Peyras, o baterie militară ce a fost construită în 1870 și a fost folosită de soldații germani în al II-lea război mondial. Din păcate nu am ajuns aici, atracția mării find mult mai puternică decât excursia la Cap Sicié. Zona este protejată de pompieri, în zilele foarte călduroase accesul fiind limitat din cauza posibilității apariției incendiilor.


O apă ca azurul...


Cu caiacul pe mare


... sau cu barca în larg...


O stâncă în calea mării...

Dincolo de Cap Sicié, se află alte două stațiuni: Saint-Mandrier-sur-Mer și La Seyne-sur-Mer. Apoi orașul Toulon, cu vestitul port militar francez și cu muntele Faron, munte ce se înaltă la 584 metri asupra orașului.
Trebuie amintit și unul din evenimentele ce atrage an de an turiștii în localitate. Este vorba de Festivalul Bouillabaisse, un festival ținut în iunie și în timpul căruia se prepară una din cele mai renumite ciorbe de pește din Franța. In aceasta zi portul este închis, din cauza festivalului ce începe la ora 10 și se termina târziu în noapte. Cred ca este o experiență extraordinară...


Impresionanta culoarea marii...


Le Brusc văzut de pe insula Gaou


Tot spre Le Brusc...


Un pescăruș pe plaja...

Le Brusc, este o stațiune estivală, dar destul de liberă fată de stațiunile românești. Am fost aici la sfârșitul lunii iunie, dar stațiunea nu mi s-a părut aglomerată. Nu este o stațiune de top dar este una care oferă liniște, relaxare și o mare foarte foarte curată.
Majoritatea timpului l-am petrecut la plajă. In rest, am vizitat într-o după-amiază insula Gaou și într-o alta Parcul Mediteranean din Six-Four-les-Plages. Într-o seară, ne-am plimbat prin Sanary-sur-Mer. Am fost de asemenea într-o excursie de o zi prin Ciotat, la Parc Mugel și pe malurile mării din Cassis. Într-o altă zi am făcut o vizită în Marsilia.
Timpul petrecut la mare, mai ales în Franța, este un timp ce nu trebuie irosit nici măcar o secundă, chiar dacă acest lucru provoacă multă, multă oboseală.

Despre plaja si atractiile din Six-Four-les Plages puteti citi articolul"Six-Four-les-Plages - la plaja la Mediterana".
____________________________________________________________
Sfaturi utile:

Insula Gaou:
- Deschis vara 16 iunie – 31 august intre orele 8-21

Insula Embiez:
- Tarif vapor vara: adult 14 euro și copil 3-12 ani 9 euro (dus-întors)
- Programul vaporului este intre 7 și 1 în sezon dar trebuie întrebat la Oficiul de Turism
____________________________________________________________

Comentarii