Lyon - la pas prin capitala gastronomica a lumii

Al treilea oraș al Franței ca număr de locuitori, după Paris și Marseille, Lyon-ul este așezat aproximativ la jumătatea distantei dintre cele doua mari orașe. Geografic, Lyon-ul este situat într-o zona deluroasă renumită pentru vinurile ce se produc aici, exact la confluenta fluviului Rhône cu râul Saône. Dintre cele doua ape, Rhône este cea mai mare, iar izvoarele ei se găsesc dincolo de Lacul Leman, mai precis în ghețarul situat pe Masivul Gotthard. După unirea cu râul Saône la Lyon, fluviul Rhône se varsă în Marea Mediterana, nu înainte de a forma una dintre cele mai frumoase delte din Europa, Delta Camargue.


Lyon

Prima vizita la Lyon a fost una foarte scurtă. Am ajuns în Lyon pe la ora 14 și după o pauza de doua ore, pentru a profita de timpul liber, am mers pentru câteva ore în Parcul Tête d'Or. A fost o vizita destul de târzie, după ora 17, asa ca multe din obiectivele ce puteam sa le vedem aici, le-am găsit închise. A doua zi, a fost una libera asa ca ne-am propus sa vedem principalele atracții turistice din Vieux Lyon


Parcul Tête d'Or


Girafe


Rațe și egrete


Prin parc


O mica țestoasă


Căprioare în parc

Parcul este foarte frumos dar atracția principala în mai toate orașele Franței este zona veche. La fel este și în Lyon și pentru a descoperi istoria și arhitectura orașului este necesara o vizita în Vieux Lyon. Am pornit în studierea orașului vechi din piața Louis Pradel, o piața ce adăpostește una dintre cele mai moderne construcții din Lyon, Opera. Sala Operei, are în total 18 etaje și o capacitate de 1100 locuri, dar ceea ce da farmecul Operei este forma cupolei sale. Piața poarta numele primarului Louis Pradel, personalitate ce a condus Lyonul intre 1957-1976. Piața este astăzi rezervata doar pietonilor și iubitorilor de skateboard. O fântână arteziana realizata într-un stil modern precum și câteva statui create de sculptorul Jean-Robet Ipoustéguy, contribuie din plin la frumusețea pieței.


Primăria


Fântâna arteziana


Opera


Rue de la Republique

Ne-am continuat drumul pe Rue de la Republique, mai întâi pe o stradă aglomerată, cu circulație auto și pietonala în același timp, iar apoi pe o porțiune deschisă doar pietonilor. Una din bisericile ce trebuie văzută în zona veche a orașului Lyon se afla la intersecția cu strada Place des Cordeliers. Aici se afla Sanctuaire Saint Bonaventure, o biserica situată vis-a-vis de Palatul de Finanțe. Biserica este una catolică, poarta numele cardinalului Bonaventures și a fost construita în perioada 1325-1327. Nici arhitectura Palatului de Finanțe nu se lasă mai prejos, fiind la fel de admirata ca biserica de peste drum.


Palatul de Finanțe


O arhitectura superba...


Sanctuaire Saint Bonaventure

Un alt punct interesant situat pe partea dreapta pe Rue de la Republique este Passage de L’Argue, unul dintre cele mai vechi pasaje acoperite cu o arcada din Franța. Este o construcție ce datează din 1828, iar aceeași arhitectura poate fi găsita și în Paris. Este un pasaj cu magazine și galerii, un pasaj numai bun de plimbare în zi cu ploaie.


Passage de L’Argue

Drumul ne-a dus apoi spre piața Place Bellcour, una dintre cele mai mari piețe din Franța. Aria acoperita de aceasta piața este de nu mai putin de 62000 mp. Fără pomi și fără spatii verzi în zona din centru, piața dă aspectul unei zone aride de care să fugi în arșița verii. Totuși pe latura sudică se găsesc două fântâni arteziene și câteva băncuțe la umbra unor pomi, o zona în care am găsit și noi câteva minute de odihna după drumul făcut. Piața este însă perfecta pentru cei care joaca boule de petanque, un joc iubit de francezi dar destul de putin înțeles de turiști. Tot aici se afla și Oficiul de turism, de unde se pot obține informații prețioase sau se poate face rost de o harta a Lyon-ului. In centrul pieței se înaltă statuia lui Louis al XIV-lea. Din piața se observa foarte bine Catedrala Notre-Dame de Fourvière, dominând de pe colina Fourvière orașul Lyon.


Hotel Dieu de fapt... un fost spital


Vedere spre Notre-Dame de Fourvière


Place Bellcour


Fântâna arteziana

După o pauza de 10 minute am pornit spre Fourvière. In doar câteva minute am ajuns la râul Saône. Clădirile de pe malul apei sunt la fel de impunătoare ca mai în tot orașul. Biserica Saint Georges este una dintre ele, turnul înalt de 67 metri și arhitectura neogotica dându-i un aspect deosebit. Am trecut apa pe Podul Bonaparte, iar în fata noastră a apărut Catedrala Saint Jean-Baptiste. Face parte din patrimoniul mondial din 1998 și a fost construită intre anii 1175-1480.


Biserica Saint Georges


Podul Bonaparte


Râul Saône

Lângă catedrala se găsește Palatul de Justiție, o clădire cu o mulțime de coloane ce amintesc de vremurile romanilor. Ne-am continuat drumul pe Rue de Bombarde pentru a ajunge în fata catedralei. In stânga se afla gradina arheologica St-Jean, o gradina cu obiecte și vestigii descoperite de arheologi.


Palatul de Justiție


Notre-Dame de Fourvière


Gradina arheologica St-Jean


Piața din fata Catedralei


In fata Catedralei Saint Jean-Baptiste


Arhitectura catedralei


Vedere spre Notre-Dame de Fourvière

La Fourvière se poate ajunge în doua moduri: ori pe jos pe Montee des Chazeaux ori cu funicularul. Din cauza oboselii, am preferat varianta a doua, asa ca ne-am îndreptat spre stația Vieux Lyon. Funicularul, foarte aglomerat, ne-a dus însă imediat la cea mai importanta atracție din Lyon, Catedrala Notre-Dame de Fourvière.


Drumul spre funicular


Liniile funicularului 

Basilica Notre-Dame de Fourvière a fost construita intre 1872-1884. Are patru turnuri, iar pe unul din ele se afla o statuie aurita a fecioarei Maria. Biserica este ridicat în cinstea fecioarei Maria cea care este considerata salvatoarea orașului din calea epidemiei de holera ce a lovit Europa în anul 1643.


Basilica Notre-Dame de Fourvière


In interior


O imitație a turnului Eiffel


O laterala a catedralei


Fecioara Maria

Lângă biserica se găsește un turn ce imita foarte bine Turnul Eiffel. Esplanada din spatele bisericii oferă o panorama foarte buna asupra orașului. Se poate admira singurul zgârie nori din Lyon - Credit Lyonnais Tower, piața Bellcour, casele din vechiul Lyon si chiar pasarela Palais de Justice o construcție lunga de 136 metri ce traversează râul Saône. Lângă Basilica Notre-Dame de Fourvière se afla și un site arheologic gallo-roman, un loc plin de ruine de pe vremea romanilor.


Credit Lyonnais Tower


Piața Bellcour


Siteul arheologic gallo-roman


Pe o strada din vecinătate

Arhitectura din Lyon este foarte mult influențată nu numai de istorie, ci și de cele două râuri ce se întâlnesc aici. In partea de est se găsește practic orașul Lyon, situat într-o zona de câmpie. Intre cele doua râuri se afla Piata Bellecour și majoritatea construcțiilor vechi. La vest se înaltă impunătoare colina Fourvière. La nord de confluenta celor două ape, se află colina Croix-Rousse, o zona de vechi meșteșugari, o zonă în care în trecut existau o mulțime de ateliere și magazine. Pentru a accentua parcă importanța celor două ape și unirea lor în Lyon, la confluentă se găsește un mare centru comercial numit chiar La Confluence. Este o zona în care s-a investit foarte mult în ultimii ani, o zona foarte modernă ce atrage foarte multi turiști. Galeriile comerciale sunt excelente pentru shopping și pentru relaxare. Sunt foarte multe terase, restaurante, magazine cu suveniruri sau alte atracții. In 2014, după ce am fost acolo s-a deschis și Muzeul Musée des Confluences un muzeu de antropologie și știință. Zona la Confluence este zona în care modernul și prezentul înlocuiesc vechiul și trecutul Lyonului. Si totul este făcut cu foarte mult bun gust...


La Confluence


O zona modernă


Intrarea în centrul comercial

Transportul în Lyon este foarte bine pus la punct. De la trolee și tramvaie elegante, până la metrou sau funicular, totul formează o rețea complexa de transport în localitate. O mulțime de combinații de bilete pot fi cumpărate, iar turiștii se pot bucura de tichetele valabile pentru o zi undeva în jur de 5 euro. Sunt variante foarte bune dacă doriți sa va bucurați de vizitarea cât mai multor obiective din Lyon. Oricum, este mult mai rentabil să mergeți cu mijloacele de transport în comun decât cu mașina mică. Traficul este foarte aglomerat iar concentrarea la volan este foarte obositoare...


O fântână răcoritoare


Only Lyon

Desigur, vizitarea Lyon-ului este incompletă fără o vizită după inserat prin zona veche a orașului. Am fost uimiți să vedem, după lăsarea întunericului, ce mulțime de turiști se revărsă pe străzile înguste ale orașului vechi. Am luat masa la un restaurant în zona veche și cu greu am găsit locuri, chiar dacă ne făcusem rezervarea din timp. Chiar dacă terasele erau înghesuite una în alta, cu greu se mai găseau locuri libere... Nu știu dacă înghesuiala se datora meciului de fotbal Franța-Elveția de la Campionatul Mondial sau era o stare normala în fiecare seara... Am servit câte o salata lyoneza și apoi o specialitate cu fructe de mare. Un meniu mult prea bun și prea gustos pentru o masă de seara... Am constatat ca titlul de Lyon - capitala gastronomica a lumii, poate fi cel mai bine verificat pe propria piele într-unul dintre aceste restaurante elegante aflate în Vieux Lyon. Preturile sunt acceptabile pentru o zona frecventată de atâția turiști. Atmosfera a fost una excelentă, întreruptă doar de bucuria francezilor la golurile marcate de naționala Franței. Aproape de miezul nopții, după o zi obositoare dar minunată, ne-am revigorat cu un mix de înghețată la vestita Terre à délices.


Vieux Lyon pe inserate


Terase


Înghețată la Terre à délices

Deși a fost un timp prea scurt pentru un oraș așa de mare, pot spune că la prima impresie, Lyon-ul este un oraș interesant, ce oferă absolut tot turiștilor veniți aici. Arhitectura, locurile istorice, construcțiile vechi, transportul, parcurile, mâncarea, mulțimea de biserici, centrele comerciale, cele doua râuri, toate reprezinta atracții pentru vizitatori. Cu siguranță, ne vom reîntoarce cu drag în acest oraș pentru a-l vizita pe îndelete.

Continuarea concediului, zonele vizitate la marea Mediterana, pot fi citite incepand cu articolul: "Le Brusc - stațiunea cu marea ca azurul".
__________________________________________________________
Sfaturi utile:

Vizita la Catedrala Notre-Dame de Fourvière:
- Bazilica se poate vizita liber intre 8:00-18:45
- Exista opțiunea unei vizite organizate (pentru max 19 persoane), doar în anumite zile – adult 6 euro, copii peste 3 ani 3 euro. Vizita cuprinde câteva locuri inaccesibile la o vizita gratuita, inclusiv accesul în unul din turnuri.
__________________________________________________________

Comentarii