Sighisoara - un oras medieval in secolul XXI

Sighisoara a fost si probabil va ramane mereu unul dintre obiectivele ce nu trebuie ratate, pentru orice persoana ce doreste a admira frumusetile Romaniei. Asa a fost si pentru noi si desi am trecut de cateva ori prin oras, nu am avut timpul necesar pentru a face o vizita amanuntita a orasului. Anul acesta insa, am avut ocazia sa petrecem 3 zile aici si am profitat din plin de ocazia care ni s-a ivit. Sighisoara este un oras simplu, micut, care nu are constructii moderne sau obiective impunatoare. Sighisoara atrage insa numerosi turisti prin imaginea medievala a orasului. Sighisoara ofera farmecul intoarcerii in timp, ofera trairi legate de viata si atmosfera medievala de acum cateva sute de ani. De fapt, tot interesul pentru Sighisoara se concentreaza pe cetatea medievala si pe cateva cladiri situate in exteriorul acesteia.


Sighisoara

Am pornit sa exploram orasul si mai ales cetatea veche, din Piata Hermann Oberth, piata ce reprezinta piata centrala a orasului atat in vremea noastra cat si in istoria orasului. In mijloc se gaseste statuia lui Hermann Oberth, un inventator de origine germana, ce a studiat mult in domeniul rachetelor. Desi a trait majoritatea vietii in Germania, legatura acestuia cu Sighisoara consta in faptul ca Oberth a urmat cursurile liceului din Sighisoara pe vremea cand era adolescent.


Cladire vis-a-vis de Piata Hermann Oberth

Din Piata Hermann Oberth, urmeaza doua stradute, Starda Turnului si Strada Cetatii, doua stradute ce duc practic in acelasi loc, la Turnul cu ceas.


Spre Turnul cu ceas


Poarta de intrare in cetate

Turnul cu ceas reprezinta simbolul orasului si cu siguranta cel mai fotografiat monument din oras. Constructia la acest turn a inceput in secolul XIII. Pana in anul 1556, turnul a adapostit sediul Sfatului orasului. Din 1898, aici gazduieste Muzeul de istorie, un muzeu destul de mare si interesant.


Ceasul si figurinele

Dar poate mai interesant decat muzeul este privelistea din varful turnului, o priveliste ce iti da ocazia sa admiri Sighisoara in toate cele 4 puncte cardinale de la o inaltime de aproximativ 30 metri. Insa nu stiu daca se poate urca in turn fara a plati taxa de intrare la muzeu...


Mai sus decat ceasul din turn...


Sighisoara vazuta de sus


Vedere spre Biserica din deal

Ceasul are de fapt doua cadrane, unul indreptat spre nord iar celalat spre sud. Ceasul turnului este inconjurat de figurine ce reprezinta zilele saptamanii sau diverse zeite si dateaza din anul 1648. A trecut prin numeroase schimbari, de la limbi de lemn si pana la actionarea electrica a mecanismului. Acoperisul turnului este invelit cu tigle smaltuite in diverse culori. Un turn similar poate fi admirat in Saschiz, un sat aflat la doar 20 km de Sighisoara spre Brasov. Multa vreme a existat o rivalitate intre cele doua turnuri...


Turnul cu ceas


Alte figurine din turn

Langa cetate se mai gasesc cateva puncte de vizitat: camera de tortura si sala de arme. De fapt se poate cumpara un bilet de intrare ce permite vizitarea celor 3 locuri sau se poate opta pentru vizitarea doar a uneia din cele 3 locatii. Pretul biletului este in jur de 30 lei. In camera de tortura, accesul se face printr-o usa foarte mica inalta doar de 1,4 metri, iar inauntru sunt doar cateva obiecte de chin destinate celor ce călcau legea in cetate. Sala de arme, este si ea foarte mica, are doar 4 incaperi in care pot fi admirate diverse arme, de la sabii si pana la arme de foc.


La iesirea din turn


Intrarea la Sala de arme


Intrarea in camera de tortura

Imediat dupa sala de arme se afla Casa Vlad Dracul, o casa in care se presupune ca a locuit Vlad Tepes intre anii 1431-1435. In prezent, aici se gaseste un mic restaurant. Tot aici, in fata Turnului cu ceas, se gaseste si un Infopoint, de unde se pot obtine informatii pretioase, se pot inchiria biciclete sau se poate obtine o mica harta in schimbul unei mici donatii.


Casa Vlad Dracul

Noi ne-am urmat drumul spre Piata cetatii, locul de unde a inceput constructia cetatii. Aici se gasesc multe case ale nobililor de alta data, precum si o zona cu cateva restaurante ce ne-au amintit de oraselele vechi din Franta.


Spre Piata Cetatii


Casele din piata


Restaurante...

Dupa cateva poze, am pornit pe Strada scolii spre Scara acoperita. Este o zona unde se gasesc o multime de articole de artizanat si suveniruri.


Pe strada scolii


O multime de suveniruri

Scara acoperita sau scara scolarilor, a fost construita in anul 1642, are 173 trepte din lemn iar acoperisul din sindrila. Pe scara este un miros foarte puternic de lemn vechi, astfel incat cei cu probleme de respiratie pot resimti foarte repede acest aspect.


Pe scara acoperita


Scara vazuta de sus

In capatul scarii se gaseste Liceul Joseph Haltrich, iar imediat langa liceu se afla Biserica din Deal, o biserica construita in partea cea mai inalta a Dealului Cetatii. Biserica a fost construita in stil gotic, in secolul al XIII-lea, pe zidurile unei vechi capele ce data din jurul anului 1200.


Biserica din deal


Capela cimitirului

In spatele bisericii, se afla Capela cimitirului, Cimitirul Evanghelic sau cimitirul din deal, precum si Turnul Franghierilor, un loc in care locuieste paznicul si ingrijitorul cimitirului. Turnul Franghierilor mi-a facut o impresie foarte frumoasa, o cladire cu multe flori si o arhitectura deosebita.


Turnul Franghierilor


Poarta spre cimitir

Ne-am intors pe Strada Scarii, trecand pe langa Monumentul eroilor cazuti in luptele din 1914-1918.


Monumentul eroilor
Pentru a nu rata nici un obiectiv, ne-am abatut spre Strada Zidul Cetatii si de aici la Turnul Macelarilor si Turnul Cojocarilor. Turnul Macelarilor nu este accesibil vizitatorilor, in schimb Turnul Cojocarilor este o poarta utilizabila pentru intrarea si iesirea din cetate.


Pe strada Zidul Cetatii


Prin cetate, pe micile stradute


Poarta de la Turnul Cojocarilor


La Turnul Cojocarilor

Printre stradute extraordinar de mici si printre multimea de pensiuni din aceasta zona, am ajuns la Turnul Croitorilor un turn ce a fost distrus din anul 1676.


Pe langa zidul cetatii


La Turnul Croitorilor

Piata Cizmarilor este o piata foarte mica, dar aici am putut gasi cateva bancute si astfel am putut sa facem o mica pauza dupa un asemenea tur. Turnul Cizmarilor este un turn de aparare mentionat inca din 1521. Tot in Piata Cizmarilor se gasete si Biserica Romano-Catolica o constructive mai noua fata de celelate constructii din cetate. Dateaza din anul 1896 si a fost construita pe urmele unei foste manastiri franciscane.


Turnul Cizmarilor


Biserica Romano-Catolica


Piata Cizmarilor


Intrarea in biserica

Ne-am continuat plimbarea pe Strada Piata Muzeului si imediat am ajuns in fata Primariei din Sighisoara. O constructie placuta si foarte cocheta, ce a fost realizata in jurul anului 1885.


Primaria din Sighisoara

Dupa Primarie, se afla Biserica Manastirii, o biserica construita in 1289 si care este probabil una dintre cele mai vechi constructii din Sighisoara. Pana la Turnul cu ceas, am trecut si pe la Turnul Fierarilor, un turn construit in 1631 si care avea rolul de a apara Biserica Manastirii. Astazi adaposteste diverse galerii de arta. Din spatele manastirii se poate admira de la inaltime, arhitectura orasului Sighisoara.


Biserica vazuta din lateral


Biserica Manastirii


Parcul de langa Primarie


Biserica Ortodoxa


Sighisoara vazuta de la inaltime

Pentru ca ratasem cateva mici obiective, ne-am mai continuat periplul pe Strada Cositorarilor pana la Turnul Tabacarilor si Turnul Cositorarilor.


Pe strada Cositorarilor


Constructii foarte vechi


Privind in urma...


Turnul Cositorarilor

Unul dintre cele mai frumoase locuri a fost pe Starada Cositorarilor, unde oameni cu gust au amenajat un loc perfect pentru poze vintage: cu mese, bancute, cosuri si foarte multe flori.


Un colt superb...


...bun pentru poze "medievale"

Cetatea Sighisoarei arata astazi inca destul de bine. Dar in istoria ei a avut un punct critic, atunci cand a fost incercata de incendiul din 1676. Incendiul a afectat majoritatea constructiilor, unele din ele fiind complet distruse iar altele distruse partial. Multe au fost refacute dupa acest trist episod.

Sighisoara merita vazuta, macar o data la 2-3 ani, daca nu chiar mai des. Un farmec aparte este cu siguranta in timpul Festivalului Medieval, un festival ce are loc in fiecare an prin luna iulie sau august. Centrul orasului este plin de restaurante si terase unde se pot servi diverse preparate la preturi cat se poate de normale. Insa sunt momente cand este destul de greu sa gasesti un loc liber unde sa poti servi masa. Cazare se gaseste din abundenta si este recomandat sa va cazati la pensiunile din centrul vechi al orasului. Sunt foarte dragute, aproape de lumea medievala, dar au incovenientul faptului ca nu prea au parcare. Sunt si cateva hoteluri foarte luxoase de 4 si 5 stele, cu preturile pe masura. La unul din ele am fost si noi cazati, iar impresia lasata a fost cam de nota 9. Este bine sa evitati cazarea in zona garii si cazarea la drumul national, doua zone foarte galagioase si neprietenoase. Am avut ocazia sa stam si la una din pensiunile de langa gara si cu siguranta nu as mai opta o a doua oara pentru o astfel de varianta.


Un hotel de 5 stele

Ca o concluzie, Sighisoara are si bune si rele. Peste tot in lume, cetatile medievale reprezinta un magnet ce atrage anual mii de turisti. La fel este si aici si probail o cetate asa de frumoasa cu siguranta ar fi produs bani buni daca se afla undeva in Occident. Dar aici, lucrurile parca merg din inertie: multe cladiri ce par ca se degradeaza pe zi ce trece, ofertele de distractie aproape ca lipsesc in anumite perioade ale anului iar restul orasului, dincolo de vechea cetate, nu prea atrage cu nimic... Sunt doar cateva locuri in Romania care pot fi puse cat de cat alaturi de Sighisoara: poate Bran, poate Brasov, poate Fagaras...

Dincolo de minusuri, Sighisoara ramane un reper pentru turistii care vin in Romania. Si noi, vom reveni cu siguranta in Sighisoara cu cea mai mare placere si cu dorinta de a explora mai in amanunt zonele pline de istorie ale orasului.

Comentarii