Prin ger si viscol... spre Moeciu

Am inceput anul 2015 cu un concediu prelungit. Inca o saptamana dupa oboseala sarbatorilor, credeam ca ne va fi suficienta pentru a ne odihni si a merge apoi cu forte proaspete la munca. Dar cum orice concediu e o sursa de oboseala, nici aceasta saptamana nu a facut exceptie de la regula. Am crezut ca o iesire la munte, ne va face sa ne recapatam fortele, dupa o perioada plina de evenimente si de activitati. Ne-am gandit ca majoritatea oamenilor sunt deja la serviciu, ca scolile au inceput, asa ca ne-am hotarat sa facem o mica iesire de 2 zile pe traseul Ploiesti – Sinaia – Moeciu – Poiana Brasov  Brasov – Ploiesti. Noaptea urma sa o petrecem intr-o pensiune din Moeciu. Trecusera doar 5 zile din noul an si gerul se instalase bine in tara, cu temperaturi frecvente sub -10 0C, amintindu-ne ca suntem exact in perioada recunoscuta din vechime ca gerul Bobotezei. La meteo, in afara de vestile despre gerul naprasnic, nu se anuntase nici un cod, asa ca am pornit bucurosi la drum. 
Prima oprire a fost Sinaia, la castelul Peles. Dar vremea, vrand parca sa ne aduca aminte ca la munte nimic nu e ca la tv, a inceput sa se schimbe. Vantul si apoi ninsoarea si-au facut treptat aparitia.
Castelul Peles
Castelul Peles

Curtea interioara
Curtea interioara

La Peles, am fost intr-o zi de luni, cand castelul era inchis publicului. Dar si asa, o plimbare prin exterior castelului, are un farmec aparte. Castelul construit intre anii 1873 – 1914, a servit ca resedinta pentru regele Carol I (1866- 1914) si sotia sa Elisabeta. 
Trofee de vanatoare
Trofee de vanatoare
Frumusetea castelului
Frumusetea castelului
O arhitectura deosebita
O arhitectura deosebita

Castelul are o frumusete aparte, fiind decorat de creatori celebri din Austria si Germania. A servit ca resedinta pentru familia regala pana in 1947, apoi dupa venirea comunistilor a fost transformat in muzeu intre 1953-1975 si apoi din 1990 si pana astazi. 
Etajul
Etajul
Una dintre usi
Una dintre usi
Castelul Peles

Am mai fost la Peles in 2005, atunci vizitand castelul si prin interior. Imi aduc aminte si acum de multimea salilor si a camerelor, de varietatea armelor si a tablourilor, de lucrurile moderne ce si-au gasit locul in acest minunat castel inca de acum mai bine 100 de ani.
Fidelitate et Veritate
 Fidelitate et Veritate
O clanta impresionanta
 O clanta impresionanta
O scena de vanatoare
O scena de vanatoare
Basorelief
Basorelief 

Alaturi de castelul Peles mai sunt si alte cateva vile interesante: Castelul Pelisor si Casa de vanatoare, plus alte cateva cladiri din aceeasi perioada, cladiri ce au fost trasformate in resturante sau magazine. Momentan castelul precum si intreg domeniul Peles sunt proprietatea Regelui Mihai I, dar sunt administrate de Statul roman. Castelul Peles este considerat ca fiind unul dintre cele mai importante si frumoase monumente din Europa si este un loc ce atrage anual mii de turisti din toata lumea.
Am pornit de la Sinaia pe traseul Predeal – Rasnov – Bran. Nici nu am ajuns bine la Predeal si viscolul a inlocuit ninsoarea linistita din Sinaia. Drumul pe serpentinle dintre Predeal si Rasnov a fost o adevarata aventura, atat pentru noi cat si pentru ceilalti soferi. Dar nici nu ne inchipuiam ca greul va urma abia dupa Rasnov. In loc sa admiram frumusetea Muntilor Bucegilor si a Muntilor Piatra Craiului, ne-am chinuit sa vedem drumul din fata noastra.  Un viscol puternic, ne-a facut sa mergem cu atentie si cu ochii in toate partile pentru a nu ne trezi in sant sau pe contrasens. Au fost cateva minute de groaza, cu cateva masini in sant, cu drum acoperit in totalitate, cu vizibilitate zero.
Spre Rasnov
Spre Rasnov
La Paraul Rece
La Paraul Rece
Prin viscol
Prin viscol

Din fericire, Tohanul Nou, a adus vizibilitata si linistea de care aveam nevoie. Dupa momente grele de calatorie, am ajuns la Moeciu de Sus, cu zapada, dar fara viscolul ce ne ingreunase drumul.
La Moeciu, totul era acoperit de albul zapezii. Turistii plecasera iar linistea si caldura pensiunilor ne indemna la odihna si relaxare.


La Moeciu
La Moeciu
Liniste si zapada
Liniste si zapada

Ce m-a impresionat in Moeciu a fost cascada La Chisatoare. O cascada frumoasa in tot timpul anului, o cascada mica ce curge in mici firicele de apa, dar care acum era complet inghetata. Coloanele de gheata sunt foarte spectaculoase si  formeaza un tablou impresionant. La Moeciu, nu prea am avut timp foarte mult asa ca ne-am multumit doar cu 2-3 ore de sanius. Am incheiat ziua cu un gratar in linistea si frigul noptii. De fapt, Moeciu este locatia ideala pentru odihna si relaxare, o locatie in care plimbarile la pas si gratarele isi dau mana in tot timpul anului.
La Chisatoare
La Chisatoare
Cascada inghetata
Cascada inghetata
Frumusetea iernii
Frumusetea iernii

A doua zi, am pornit spre Poiana Brasov. Ninsoarea nu se domolise, dar din fericire vantul a incetat sa mai bata cu putere. Drumul foarte frumos, trece pe sub cetatea Rasnovului si pe langa Pestera  Valea Cetatii. Ne-am bucurat de frumusetea acestui drum si de privelistea minunata oferita de brazii incarcati de zapada.
Castelul Bran
Castelul Bran
Drumul spre Poiana Brasov
Drumul spre Poiana Brasov

La Poiana Brasov, o statiune a sporturilor de iarna, se pot gasi multe activitati pentru cei dornici de aventuri pe zapada. De la cei mici pana la adulti, toti se pot bucura de atractia zapezii. Am ales ca pentru o ora sa ne dam cu snow tube, nimic altceva decat un colac pentru zapada. O alegere buna pentru distractie, dar o alegere proasta pentru spatele celor care nu stiu sa stea bine pe colac. Poiana Brasov este recunoascuta ca o statiune de iarna poate pentru ca dispune de 12 partii pentru schi, precum si de multe alte zone de agrement pentru cei care vor sa se dea cu sania sau vor sa invete sa schieze.
Partia din Poiana Brasov
Partia din Poiana Brasov

Dupa cateva ore de distractie, am lasat in urma Poiana Brasov, pentru a servi masa si pentru a face o plimbare prin Brasov. Brasovul, un oras de altfel foarte frumos, ne-a intampinat de data aceasta cu munti de zapada, cu lipsa locurilor de parcare si cu un trafic supra aglomerat. Ne-am plimbat prin centru orasului, pe la Biserica Neagra si pe Strada Republicii, una dintre cele mai frumoase din Romania. Seara ne-a gasit, printre magazinele si luminitele din Brasov.
Biserica Neagra
Biserica Neagra
O laterala a bisericii
O laterala a bisericii
Printre luminite
Printre luminite

Am plecat destul de tarziu spre casa, iar drumul spre intoarcere ne-a adus din nou probleme cu zapada. Viscolul a reinceput la fel de furios, dar sansa noastra a fost utilajul de dezepezire ce a mers inaintea coloanei pe toata portiunea dintre Brasov si Predeal. De la Comarnic, insa totul a devenit normal, viscolul a incetat, zapada a inceput sa lase loc campului negru. Doar frigul patrunzator ne aducea aminte de puterea iernii. Am ajuns rupti de oboseala, pe la ora 22, dar plini de amintiri, bucurosi de zapada si de munte si uimiti de frumusetea uneori violenta a iernii.

____________________________________________________
Sfaturi utile:
- parcare la Palatul Peles se gasete dupa Manastirea Sinaia pe Strada Furnica
- tarif snow tube in Poiana Brasov - 25 lei/ora
- parcare in Poiana Brasov: 1,5 lei/ora sau 12 lei/zi
- parcarea in Poiana Brasov este cu plata si este foarte greu de gasit parcare gratuita
- pentru mancare ieftina in Brasov va recomand Panini, un fast food cu 2 locatii. Parerile sunt impartite fata de acest fast food, dar eu am mancat de 2 ori aici si am fost multumit.
____________________________________________________

Comentarii