De la Zoo Lunaret... la Sète

Nu puteam pierde ocazia de a trece prin Montpellier, fara a vizita gradina zoologica de la Zoo Lunaret. Si chiar daca marea ne atragea zilnic ca un magnet, am decis ca in una din zile sa mergem la zoo. Si asa, in una din zile, pe la ora 10, am ajuns la intrarea in gradina. Am gasit o parcare gratuita la intrarea in parc, in ciuda faptului ca erau destul de multi vizitatori la parc. Probabil, multi au ales sa se plimbe prin parc si din cauza caldurii excesive din oras. Racoarea pomilor, precum si linistea oferita de parc, atrag an de an o multime de turisti din intreaga lume. Intrarea in zoo Lunaret este gratuita, singurele lucruri care trebuie platite sunt harta parcului si intrarea la serele amazoniene.  Intrarea gratuita este o idee foarte buna pentru un oras civilizat, astfel incat oricine poate admira flora si fauna din diverse zone ale globului. 
La racoarea pinilor
La racoarea pinilor

Harta parcului
Harta parcului

Aici am avut prima intalnire cu vestitul cigal. O tiuiala continua, fara inceput si fara sfarsit. Ne-am adaptat cu greu acestui  cantec nesfarsit...
O multime de maimute
O multime de maimute
Jucause ca toate maimutele
Jucause ca toate maimutele

Numele parcului zoo Lunaret, vine de la numele lui Henri de Lunaret  cel care in  anul 1910 a facut o doantie cu terenuri de 350 hectare catre orasul Montpellier. Mai tarziu pe aceste terenuri se decide construirea unui parc zoologic. Lucrarile incep in 1963 iar zoo Lunaret isi deschide portile in 1964. Primul animal prezent aici este zebra. Sera Amazoniana isi deschide portile mult mai tarziu, pe 30 iunie 2007. Zoo Lunaret se intinde pe o suprafata de peste 60 hectare si adaposteste 128 specii de animale. Toate intr-o zona plina de pini si de plante...
Un dromader
Un dromader
Tot soiul de antilope
Tot soiul de antilope
La masa...
La masa...
si dupa masa...
si dupa masa...

O multime de animale pot fi admirate la zoo Lunaret: de la girafe si ursi si pana la lei si rinoceri. Foarte multe mamifere si pasari. Mediul creat pentru aceste animale este unul care se apropie foarte mult de conditiile din zona de provenienta a lor. Toata plimbarea prin parc a durat in jur de 3 ore. Sunt convins ca exista gradini mult mai frumoase decat Zoo Lunaret din Montpellier, dar pentru o gradina zoologica cu intrare gratis, aceasta este cu adevarat minunata.
Zebre
Zebre
Rinoceri
Rinoceri
Girafe
Girafe
Lei
Lei

Si pentru ca soarele ardea pe cer, am plecat sa facem o baie in mare la Sète, o localitate situata la aproximativ 40 km de Montpellier. Localitatea este dezvoltata in jurul Muntelui St. Clair, un munte ce nu are decat aproximativ 175 metri dar care ofera o vedere foarte buna asupra portului si a marii.  Sète mai este denumita si Venetia din Languedoc dupa multimea canalelor ce leaga lacul Etang de Thau de Marea Mediterana
Pe drum spre Sète
Pe drum spre Sète
Marea Mediterana
Marea Mediterana
Liniste la mare
Liniste la mare

In acest orasel, cu o populatie de aproape 45.000 locuitori, pot fi vizitate printre altele: Teatrul Marii (Théatre de la Mer), farul de pe Muntele Saint-Clair, fortul Richelieu, Podul Trivoli ce traverseaza unul din canale. Sète este impartit in doua: partea de jos cu portul, plaja si multimea canalelor si partea de sus cu casele situate pe Muntele St Clair. Sète este nu numai o statiune la malul marii, ci si o localitate culturala cu multe muzee, biserici si numeroase alte atractii turistice. 
Vedere asupra orasului
Vedere asupra orasului
Printre stancile de pe malul marii
Printre stancile de pe malul marii

Am mers pe langa mare pe Promenade Marechal Lecrerc, o strada foarte frumoasa pentru plimbari pe malul marii. Sunt cateva puncte de unde se pot face fotografii superbe atat cu marea cat si cu localitatea Sète. Ne-am oprit la una din numeroasele plaje ce apartin de Sète, in dreptul Corniche de Neuburg, unde am gasit parcare gratuita pe marginea soselei.  Apa a fost destul de curata, plaja aglomerata dar larga, iar coborarea in apa destul de brusca. Am petrecut aici in jur de 2 ore, intr-o perioada a zilei destul de nepotrivita, pe o caldura groaznica. 
Pe plaja
Pe plaja
Malul marii
Malul marii

Din cauza caldurii, am plecat de la plaja pentru a ne plimba un pic prin Sète. Am mers pe jos, pe Avenue Gilbert Martelli, pe malul unui canal plin de barci si corabii. Multe restaurante, multe poduri si canale, dar din pacate nu am reusat sa facem multe poze in aceasta localitate. 
Canalele din Sète
Canalele din Sète
O multime de vaporase
O multime de vaporase
O barca pe malul apei
O barca pe malul apei
Un vapor vechi
Un vapor vechi

Ca o concluzie, Sète mi s-a parut o statiune mult mai aglomerata decat Plavas les Flots sau La Grande Motte, dar o localitate care ofera mult mai multe activitati pentru petrecerea timpului. Sète are in total aproximativ 12 km de plaja ceea ce este mai mult decat suficient pentru orice turist care vine aici. Si aici, oricine poate gasi diverse mijloace de distractie de la plimbari cu trenuletul si pana la croaziere pe mare, in diverse barci sau corabii. La intoarcerea din Sète catre Montpellier, am trecut prin Frontingan, o localitate la fel de frumoasa ca mai toate din aceasta regiune.

Vedere spre Muntele St. Clair
Vedere spre Muntele St. Clair
O pisicuta din Sète
O pisicuta din Sète
____________________________________________________
Sfaturi utile:
Adresa Zoo Lunaret:
Parc zoologique de Montpellier, 50, avenue Agropolis, 34090 Montpellier


Coordonnées GPS: N 43.38.24, E 3.52.24

Tarif intrare:
- intrare in parc gratuit
- plan parc 0,5 euro
- sere amazoniene: 6.5 euro adult, 3 euro pentru 6-18 ani si gratuit sub 6 ani

Orar:
- 1 aprilie - 30 septembrie intre 9:30-18:30
- octombrie intre 10:00-18:00
- 1 noiembrie - 31 ianuarie intre 10:00-17:00
- 1 februarie - 31 martie intre 10:00-18:00
Parcul este inchis in ziua de luni.
____________________________________________________



Comentarii