Palavas les Flots - primul contact cu Mediterana

Dupa saptamana petrecuta in Elvetia, am stat timp de inca o saptamana intr-o localitate in partea de nord a orasului Montpellier, mai exact in Ganges. Cateva zile am fost cazati la un hotel, apoi la niste prieteni din localitate. Numit Les Fleurs Bleues, hotelul mi s-a parut a fi tocmai din vremea romanilor. A fost o trecere brusca de la hotelurile de la noi, construite in stil modern, la un mic hotel cu cateva camere si arhitectura veche. Camerele insa au fost dragute, mancarea destul de buna iar ospatarul foarte amabil. Pentru ca venisem pentru mare, am strabatut zilnic cei 60 km, pentru a ajunge in cea mai apropiata plaja, la Palavas les Flots. Situata foarte aproape de Montpellier, pe o fasie de pamant cuprinsa intre Marea Mediterana si lacurile inconjuratoare, Palavas les Flots are o populatie de aproximativ 6000 locuitori. 
Palavas les Flots
Palavas les Flots

Drumul de acces trece printre doua lacuri Étang de l'Arnel si Étang du Méjean, ajungand apoi pe o alta fasie de pamant, zona in care se afla statiunea. O statiune destul de animata dar pe de alta parte si foarte linistita. 


Drumul dinspre Montpellier
Drumul dinspre Montpellier
Étang de l'Arnel
Étang de l'Arnel
In centrul localitatii
In centrul localitatii
O arteziana intr-un sens giratoriu
O arteziana intr-un sens giratoriu

Cele peste 300 zile insorite de peste an, fac din Palavas les Flots un loc ideal pentru iubitorii marii. Localitatea este impartita in doua de Le Lez, un canal de apa ce face imposibila trecerea de pe Quai G. Clemenceau pe partea cealalata la Quai Paul Cunq. Una din variante este traversarea pe la pod iar ocolul nu are decat rolul de a te face sa vizitezi magazinele insirate de-a lungul celor doua strazi. Pentru cei care nu prefera mersul pe jos exista in schimb varianta a doua, o scurtatura: un telescaun ce traverseaza canalul pentru doar 1.5 euro.
Canalul Le Lez
Canalul Le Lez
Animatie multa...
Animatie multa...
Vedere de pe pod
Vedere de pe pod
Prin Palavas les Flots
Prin Palavas les Flots
Straduta in Palavas
Straduta in Palavas

Parcare am gasit gratis pe Rue de l′Institut sau pe Av. Eveche de Maguelonne. In Palavas, parcarile sunt destul de aglomerate in sezon dar de fiecare data am reusit sa gasim cate un loc. Am facut plaja doar pe Plage des Coquilles si pe Plage St. Pierre, zona unde se gasesc dusuri, wc-uri si post de salvamar. Plaja a fost excesiv de libera pentru o statiune aflata langa Montpellier si mai ales in perioada lui august. Doar seara dupa 17, plaja se aglomera un pic, ca dovada ca multi veneau din Montpellier pentru o mica baie. Distanta scurta fata de oras, face ca multa lume sa aleaga Palvas les Flots ca loc de relaxare chiar dupa serviciu. Este o plaja cu nisip mult, cu suprafata mare si cu intrarea in apa foarte lina. De fapt, Palavas les Flots este o localitate recomandata pentru cei cu copii mici si pentru cei care nu iubesc adancimile marii. Aerul marin bogat in ioni, precum si apa marii plina de saruri minerale sunt o sursa de sanatate pentru oricine alege sa-si petreaca concediul la Palavas.
 Pe Plage des Coquilles
 Pe Plage des Coquilles
Nisip cat vezi cu ochii
Nisip cat vezi cu ochii
Pe malul marii
Pe malul marii
O plaja libera
O plaja libera

Vantul a fost prietenul nostru in toate cele cateva zile in care am venit in aceasta statiune. Fie ca era dimineata sau seara, niciodata nu a incetat sa sufle... uneori cu atata putere incat nisipul purtat de el ne lovea usturator sau ne intra in ochi. Din aceasta cauza si fotografiatul a fost o adevarata aventura...
Marea linistita
Marea linistita
Valuri
Valuri
Mistralul
Mistralul...

In timpul pranzului, pentru a nu mai pleca in Montpellier si pentru ca plaja nu mai era o solutie, ne-am plimbat prin localitate. Magazinele ofera foarte multe lucruri, ce te imbie sa le cumperi. Plimbarea de-a lungul canalului este foarte placuta si datorita multimilor de barci ce strabat canalul. Sunt organizate si spectacole, concursuri sau alte activitati pentru divertisment. In una din zile, am vazut un turnir pe apa, un fel de lupta, cu doua barci, in care doi tineri, inarmati cu un scut si o prajina in mana, se imbranceau cautand sa-l arunce pe celalalt in apa. Castigator era cel care ramanea pe punte, spre deliciul multimilor de spectatori ce se imbulzeau pe mal si care se amuzau copios de cel ce cadea in apa.
Specatacol pe canal
Specatacol pe canal
Lupte...
Lupte...

Palavas les Flots ofera si cateva variante de petrecere a timpului. Dincolo de magazine si de tarabele cu peste, se pot face plimbari cu trenuletul, cu vaporul sau chiar cu caiacul pe mare. Trenuletul are trei trasee diferite in functie de zi si de destinatie. Pretul este destul de mic, cel mai scump traseu costand in jur de 3.1 euro. Localitatea are si numeroase baruri si restaurante pentru cei care au obosit de la plimbarea pe jos. Unul din punctele centrale este Phare de la Mediterranee, un turn ce gazduieste un restaurant si un loc din care se poate vedea panorama localitatii.
Phare de la Mediterranee
Phare de la Mediterranee

In concluzie, Palavas les Flots este o localitate mica, dar foarte cocheta. A fost prima statiune de la mare din Franta, in care am fost si pot spune ca impresia a fost foarte buna. Fara muzica pe plaja, fara comercianti, fara sezlonguri, fara cearceaf  langa cearceaf, am fost asa de relaxati si bucurosi de intimitatea si linistea care ni s-au oferit, incat v-om reveni oricand cu placere in aceasta localitate.
O plaja libera si linistita
O plaja libera si linistita

____________________________________________________
Sfaturi utile:

- Montpellier este un oras foarte aglomerat in zona veche. Probleme am avut chiar si cu GPS-ul din cauza constructiilor din oras.
- in Palavas les Flots se pot gasi foarte multe parcari gratuite, in unele locuri chiar si pe strada.
____________________________________________________

Comentarii