Montpellier un oras turistic

Ploaia ne-a alungat mai devreme decat ne asteptam din Annecy. Asa ca am pornit din nou la drum cu gandul de a ocoli autostrada din cauza taxelor. Trebuia sa ajungem la Ganges, o mica localitate aflata cam la 400 km distanta de Annecy si la 60 de Monpellier. Estimam ca in aproximativ 7 ore vom ajunge la destinatie. Asa ca am pornit optimisti la drum. Prima piedica a fost furtuna, care s-a dezlantuit asa de napraznic incat a trebuit sa tragem masina pe dreapta pentru 30 minute pentru ca nu se vedea absolut nimic iar soseaua era complet sub apa. Dupa ce furtuna a trecut si dupa un drum de aproximativ o jumatate de ora, am constatat ca problemele se inmultesc. Traseul ales era mai greu decat ne-am asteptat: multe curbe, zone cu linie continua, masini grele, localitati, semafoare, treceri de pietoni. Asa ca, dupa ce am facut un picnic pe o poiana de pe marginea drumului, am decis sa modificam ruta in GPS si sa intram pe autostrada. O autostrada pe care s-a circulat foarte greu din cauza ploii ce a reinceput si nu mai contenea, precum si din cauza aglomeratiei excesive de masini ce se indreptau spre sudul Frantei. Am trecut insa cu bine peste aceste greutati si spre seara am ajuns obositi la destinatie, in oraselul Ganges. Pentru urmatoarele zile, aceasta localitate a devenit casa noastra. Am stat la Hotelul Les Fleurs Blues, o constructie veche la fel ca multe alte cladiri din Ganges. Scopul principal era sa ajungem la mare, asa ca am decis ca in fiecare zi sa plecam dimineata si sa ne intoarcem la Ganges tocmai seara. Asa ca nu prea am putut sa exploram imprejurimile...
Majoritatea zilelor le-am petrecut la plaja, fie ca a fost vorba de Palavas-les-Flots, fie in La Grande-Motte sau Sete. Drumul zilnic ne lua aproximativ o ora pana la plaja si trecea prin centrul Montpellier-ului, asa ca in una din zile am ramas in vizita prin Montpellier. Orasul este unul destul de mare, al optulea ca marime in Franta. Cu o populatie de 265.000 locuitori, orasul a cunoscut o dezvoltare foarte rapida in ultimii 25 ani. Montpellier este capitala regiunii Languedoc-Roussillon, una dintre regiunile cele mai importante ale Frantei.
Cinema Gaumont
Cinema Gaumont

Centrul orasului este reprezentat de Place de la Comedie, o piata foarte mare in care se strang zilnic foarte multi turisti si in care nu este permis acceasul cu masinile. Cladirea Operei, precum si multe sedii de banci sau numeroase hoteluri, infrumuseteaza zona cu constructii deosebite. 
In centrul orasului
In centrul orasului
Cladirea Operei
Cladirea Operei
Doar tramvaiul trecea prin centru
Doar tramvaiul trecea prin centru
Place de la Comedie
Place de la Comedie
Cladiri de banci
Cladiri de banci
Opera Nationala
Opera Nationala

In fata Operei, se afla o fantana din 1790, numita La fontaine des Trois Grâces

(Cele Trei Gratii). Cladiri impresionante si terase de tot felul, strajuiesc pe marginea acestiei piete. Tot aici se gaseste si Polygone, un centru comercial imens ce atrage mii de oameni.
La fontaine des Trois Grâces

La fontaine des Trois Grâces

Arhitectura impresionanta
Arhitectura impresionanta

Am pornit la pas prin Montpellier, indreptandu-ne mai intai pe Rue Foch spre Jardin du Peyrou. Drumul trece pe langa Biserica Sainte Anne din Montpellier si pe langa Cladirea de Justitie. Biserica este foarte frumoasa dar ulterior am aflat ca in Montpellier se mai gaseste o catedrala mult mai impunatoare Catedrala Saint Pierre. 
Preturi la ceasuri
Preturi la ceasuri
Sedii de firme
Sedii de firme
Biserica Sainte Anne
Biserica Sainte Anne
Biserica Sainte Anne vazuta de pe una din stradute
Biserica Sainte Anne vazuta de pe una din stradute

Montpellier are si un Arc de Triumf numit Porte du Peyrou. A fost primul Arc de Triumf pe sub care am trecut si asta chiar de cateva ori. Este adevarat ca am trecut cu masina, dar senzatia este una destul de placuta. Poarta a fost contruita in 1963, dupa modelul portii Saint-Denis din Paris. 
Palatul de Justitie
Palatul de Justitie
Porte du Peyrou
Porte du Peyrou

Imediat langa aceasta poarta, se afla gradina Jardin du Peyrou. Veneam din Elvetia si prima impresie facuta de zona Montpellier a fost destul de neplacuta. Totul era uscat, vegetatia parca lipsea, verdele copacilor si al ierbii parca disparuse. Contrastul era mare chiar si fata de vegetatia din Romania. Aceeasi senzatie am avut-o si la Jardin du Peyrou. Totul era uscat si ars de soare. A fost o imagine cu care ne-am obisnuit pana la urma in zilele petrecute in regiune. In centrul gradinii, troneaza statuia lui Louis al XIV-lea iar in spate un turn de apa ce furniza pe vremuri apa catre Apeductul Saint-Clement si de aici catre fantanile si domeniile publice.
Intrarea in gradina
Intrarea in gradina
Jardin du Peyrou
Jardin du Peyrou
Statuia lui Louis al XIV-lea
Statuia lui Louis al XIV-lea
Castelul de apa
Castelul de apa
O imagine asupra gradinii
O imagine asupra gradinii

Ne-am intors in centru si ne-am mai plimbat un pic pe Rue de Maguelone pana la Gara St-Roch. O strada frumoasa dar plina de cersetori si de oameni ai strazii. Montpellier-ul este socant prin numarul mare de oameni fara adapost. Multi zaceau efectiv pe jos, fara nici o ocupatie, dar cu cutia de bere langa ei! Parcul din fata garii, era de asemeni ticsit de lume de toate nationalitatile.
Pe Rue de Maguelone
Pe Rue de Maguelone
O imagine dezolanta
O imagine dezolanta
Centrul Comercial Polygone
Centrul Comercial Polygone

Ne-am intors la masina nu inainte de a intra un pic prin supermarketurile din zona. Una peste alta, Montpellier este un oras care are si plusuri dar si minusuri. Zone foarte frumoase si moderne, zone cu constructii vechi dar si zone prin care e mai bine sa nu treci. Ca in toate orasele mari, centrul este impresionant, dar viata pe strazile laturalnice nu este chiar asa de roz. Ca o concluzie personala, nu cred ca mi-ar place sa locuiesc aici sau nu pentru o perioada lunga de timp.


La plecare am avut parte si de o intalnire interesanta. Ma tot gandeam ca in acest concediu nu am vazut masina de Romania, ca nu am auzit pe nimeni vorbind pe strada romaneste... Tocmai cand plecam din Montpellier si eram oprit la un stop, am vazut dintr-o data pe cineva cum se repede sa-mi spele parbrizul. Am ramas blocat, neputand sa cred ca si in Franta sunt asemenea obiceiuri. M-am linistit repede, cand am intrat in vorba cu persoana respectiva. Era de-al nostru, de la Barbulesti, venit sa castige un ban in Franta... Si pentru ca eram amandoi din Romania, am beneficiat de un mic favor,... un spalat de parbriz gratis...:) 
____________________________________________________
Sfaturi utile:

Taxe traseu:

La Sarraz - Geneva 82 km
- nu am plati taxe de drum ci doar vigneta
Geneva - Annecy 45 km
- am mers pe drum national
Annecy - Ganges 412 km
- taxa de drum aproximativ 32 euro
Ganges - Montpellier 50 km
- am mers pe drum national


Sugestii:
- pentru un drum lung nu se merita sa mergeti pe drum national. Oboseala si timpul pierdut nu pot compensa castigul din lipsa taxelor.
- pentru o vizita de o zi in Montpellier, pentru a nu rata punctele importante, este bine sa aveti un ghid al principalelor puncte de atractie sau un itinerar bine stabilit din timp.
____________________________________________________

Comentarii