In vizita prin Brasov

A doua zi, ne-am trezit devreme si dupa ce am servit micul dejun, am pornit spre Brasov. Doar 67 km parcursi, pe un drum aproape perfect si dupa numai o ora am ajuns in centrul Brasovului. Brasovul, ocupa un loc important si daca ar fi sa aleg un oras din Romania in care sa locuiesc, fara ezitare as alege Brasovul. Este un oras in care, medievalul se amesteca cu modernul, un oras in care turismul inca bate industria, un oras in care muntele si campia isi dau intalnire in acelasi loc.  
Biserica Neagra
Biserica Neagra

Pentru ca am parcat in zona Parcului Gheorghe Dima, am pornit sa strabatem Brasovul, prin Poarta Schei, o poarta construita in 1827 si care aduce aminte de Arcul de Triumf. Imediat langa Schei se afla una din cele mai inguste strazi din Romania, Strada Sforii, o strada pe care insa nu circula masini din cauza latimii de doar 1,1-1.35 metri.
Un monument al naturii...
Un monument al naturii...
Pe strada Sforii
Pe strada Sforii

De aici am pornit spre Bastionul Fierarilor si pe strada numita simbolic Dupa Ziduri, iar de aici am ajuns la Turnul Negru. Turnul, construit intre anii 1460-1494, ofera o imagine buna asupra partii vechi a orasului. Imediat langa el se afla si Turnul Alb, la fel de impresionant ca si celalalt turn. 
Turnul Negru
Turnul Negru
Turnul Alb
Turnul Alb
Piata Sfatului vazuta de la turnuri
Piata Sfatului vazuta de la turnuri
Strada Dupa Ziduri
Strada Dupa Ziduri

De aici, am coborat la Biserica Neagra si apoi in Piata Sfatului. Biserica Neagra, construita prin anii 1380, isi trage numele de la culoarea capatata in urma incendiului din 1689. Este una din cel mai impunatoare biserici din Romania, o biserica evanghelica ce atrage an de an mii de turisti. Piata Sfatului reprezinta centrul Brasovului si locul unde anual au loc concerte si evenimente artistice.

Piata Sfatului
Piata Sfatului
O multime de porumbei
O multime de porumbei
Tampa vazuta din centrul orasului
Tampa vazuta din centrul orasului

Din Piata Sfatului, o plimbare pe strada Republicii este oricand binevenita. Noi am lasat plimbarea pentru intoarcere si ne-am indreptat spre telecabina pentru a urca pe Tampa. Drumul cu telecabina dureaza doar 2 minute si 20 secunde, timp in care diferenta de altitudine de 573 metri este lasata in urma. Am mai fost la Tampa de vreo cateva ori, dar nu cu telecabina ci urcand pe Drumul Serpentinelor, un drum de aproximativ o ora, un drum care are nu mai putin de 25 serpentine de la un capat la celalalt. De data aceasta, am admirat Brasovul din telecabina, alaturi de un grup de turisti bulgari. Noi la marea lor, iar ei la muntele nostru... 

Vechiul zid al cetatii
Vechiul zid al cetatii
Cum se poate ajunge pe Tampa
Cum se poate ajunge pe Tampa

Tampa este zona perfecta pentru a admira privelistea panoramica ce se deschide deasupra Brasovului. Am stat mai bine de 30 minute la Belvedere, incercand sa recunoastem cladirile, strazile, sa ne reperam masina si sa ne bucuram de soare. 

Biserica Neagra vazuta de sus
Biserica Neagra vazuta de sus
Piata Sfatului vazuta de pe Tampa
Piata Sfatului vazuta de pe Tampa
Partea veche a orasului
Partea veche a orasului
Sus pe Tampa
Sus pe Tampa

Am coborat tot cu telecabiana si am luat la pas aleea Tiberiu Brediceanu, pe langa Bastionul Postavarilor, pentru a ajunge pe aleile parcului Nicolae Titulescu. Un parc foarte frumos, unde am stat un pic pe o banca si ne-am bucurat de flori si de parada unor tineri ce imitau vechi soldati din timpuri medievale. 

La pas pe Strada Republicii
La pas pe Strada Republicii
Biserica Neagra
Biserica Neagra vazuta din spate
Biserica Neagra vazuta din fata
Biserica Neagra vazuta din fata
O ultima privire spre Tampa
O ultima privire spre Tampa

Am pornit spre masina, plimbandu-ne prin magazinele insirate pe strada Republicii, strada ce constituie atractia pricipala din oras. Din nou, cateva poze cu Biserica Neagra si cu porumbeii din Piata Sfatului si ne-am despartit de Brasov pentru a da o fuga pana la Poiana Brasov. Drumul spre Poiana este foarte bun iar pe el sunt cateva puncte de belvedere, ce ofera vederi foarte bune asupra orasului. Multe constructii noi, multe zone in care se construieste, aratand faptul ca Brasovul este un oras in plina dezvoltare. La Poiana Brasov, este foarte greu cu parcarea in sezon si cred ca 90% din zone de parcare sunt cu plata.  Prin statiune, nu sunt multe lucruri de vazut, lacul mi s-a parut destul de murdar iar statiunea aglomerata.
Lacul din Poiana Brasov
Lacul din Poiana Brasov

Am sta vreo doua ore, pe iarba in zona partiei Bradul, batand mingea si odihnindu-ne pe patura. De la Poiana Brasov, am plecat spre Rasnov, pentru a vizita cetatea Rasnovului. Drumul incepe chiar la intrarea in Poiana Brasov, unde trebuie facut stanga. Un loc de vizitat, in drum spre Cetatea Rasnovului, este Pestera Valea Cetatii din Rasnov, o pestera unde au loc concerte ale unor artisti de la Filarmonica. Poate la anul o sa ajungem si aici... Parcare am gasit pe marginea drumului, iar de urcat am urcat cu trenuletul pentru numai 7 lei. 


La cetate, lume multa desi era trecut de ora 18. Spectacole, muzica si atmosfera medievala. La cetate pot fi admirate ruinele vechi ce amintesc de luptele din trecut, mobilier vechi, arme si diverse unelte. 

Cetatea Rasnovului
Cetatea Rasnovului
Cetatea din alt unghi
Cetatea din alt unghi
Vedere de sus din cetate
Vedere de sus din cetate

Din pacate, dupa numai 30 minute, tunetele ne-au facut sa ne grabim spre trenulet pentru a cobora. Nu am reusit sa ajungem la masina in timp util, pentru ca o furtuna violenta ne-a prins exact in trenuletul de coborare. A trebuit sa stam cateva zeci de minute bune, adapostiti la margine unei casute, inainte de ajunge la masina. De la Rasnov, am pornit spre Predeal si in aproape doua ore am ajuns la Ploiesti. Dupa doua zile frumoase ne-am intors in caldura din Ploiesti, obositi, inainte de o noua saptamana de munca, dar cu amintirile frumose cu care am ramas din aceasta scurta calatorie.
___________________________________________________
Sfaturi utile:

Traseul: Fagaras - Brasov - Poiana Brasov - Rasnov - Predeal - Ploiesti
- lungime traseu aproximativ 200 km
- durata traseu aproximativ 3 ore si 20 minute

La Tampa cu telecabina:
-     -Tarif telecabina: adulti 9 lei urcare sau 15 lei urcare-coborare / copii 5 lei urcarea sau 8 lei urcare - coborare

Cetatea Rasnovului
Trenulet: frecventa 5minute, pret adult 4 lei dus-intors, copii sub 6 ani gratuit
Program luni – duminica 9:00-19:00
Intrare la cetate: 10 lei adult si 5 lei pt elevi studenti
____________________________________________________



Vizualizare hartă mărită

Comentarii