Un oras in mii de culori - Morges

In toata perioada cat am fost in Elvetia, am fost in Morges de doua ori, iar de fiecare data cand am fost acolo, am ales acest loc pentru a avea un timp de relaxare, fara drumuri lungi si obositoare. Aflat intre Lausanne si Geneva, micul orasel are doar in jur de 15000 locuitori. Micut, cochet si totusi modern, Morges are un farmec aparte. Situat intr-o zona viticola intre Muntii Jura in nord si Lacul Leman in partea de sud, Morges este unul din acele orasele care are tot ce iti trebuie pentru a duce o viata linistita si in care este bine sa-ti petreci timpul liber sau anii batranetii. Am inceput plimbarea prin Morges de la Parcul Independentei
Parcul Independentei
Parcul Independentei

Printre multe specii de arbori si flori, in centrul parcului se afla un imens foisor. Foisorul este folosit atat pentru formatiile muzicale iar ulterior am aflat ca mai este folosit si pentru nunti.
Foisorul
Foisorul
Fantana arteziana
Fantana arteziana

Parcul este situat exact pe malul lacului si este un loc excelent pentru picnic, pentru odihna sau pentru relaxare. De pe gazonul parcului, printre ramurile copacilor am putut admira unirea minunata dintre lac si munte. Din Parcul Independentei, am plecat spre Castelul Morges, un castel construit in anul 1286 de Louis de Savoy, cu scopul de a proteja cetatea. Mai tarziu acesta a fost transformat in sediu administrativ si comercial. 

Castelul Morges
Castelul Morges
Intrarea la castel
Intrarea la castel

In zilele noastre, castelul adaposteste cateva muzee istorice. Castelul nu este foarte impresionant, fiind construit fara un turn central ci doar cu 4 turnuri rotunde in cele 4 colturi. De la castel am plecat sa vedem micutul port al orasului, port aflat exact in dreptul castelului Aici, alaturi de tot felul de barcute si yahturi, poti intalni la tot pasul multe lebede, multe rate si desigur foarte multe flori. 
Micul port
Micul port
Lebede
Lebede
Flori
Flori

Promenada de-a lungul lacului, incepe de la castel si continua pana la Parcul Vertou, pe Quai Igor Stravinski, o alee ce poarta numele renumitului compozitor si pianist rus Igor Fyodorovich Stravinsky. 
Monument
Monument
Decor cu lebede
Decor cu lebede si flori
Lacul Leman
Lacul Leman

De pe aceasta alee, se poate admira privelistea oferite de lac si de Muntii Alpi. Pe acet drum se gaseste si pontonul de unde se poate lua vaporasul ce face curse regulate pe Lacul Leman. Pontonul este o adevarata incantare pentru orice vizitator: este plin de flori si reprezinta o ocazie speciala pentru multe poze.
Pontonul plin de flori
Pontonul plin de flori
Vazut de aproape
Vazut de aproape

In largul apei se zarea corabia La Liberté, o galera de 55 metri lungime, ce detine titlul de cea mai lunga corabie ce pluteste pe lacurile din Europa. Corabia din lemn, a fost construita ca o replica a unei corabii din secolul al XVII-lea. 
Corabia de lemn
Corabia de lemn
 La Liberté
 La Liberté

Drumul se termina in Parc de Vertou un mic parculet aflat inspre Lausanne. Ne-am intors spre parcarea unde lasasem masina prin partea veche a orasului. Drumul este pe Grand-Rue, o aleea pietonala, plina de lume si marginita de mici magazine, unde se pot cumpara fructe si multe alte lucruri de la comerciantii ambulanti. Dincolo de caldura si linistea locului, Morges este renumit pentru Festivalul Lalelelor (La Fetes de la Tulipe), un festival care se tine o data pe an prin aprilie - mai, perioada in care parcul este umplut cu pana la 150000 lalele.


____________________________________________________


Toate articolele despre locurile vizitate in acest concediu le puteti accesa din:
____________________________________________________

Comentarii