La Saraz - casa pentru 5 saptamani

Cand am aflat ca o sa petrecem 5 saptamani in Elvetia, undeva la tara, sincer nu am fost prea incantati. Ne asteptam sa stam undeva in Lausanne si nicidecum la 25 km, intr-o mica localitate. Realitatea a fost insa alta... 

Drumul de la Lausanne spre La Sarraz, a fost in cea mai mare parte pe autostrada si doar cativa kilometri pe un drum ce trece printr-o padure foarte frumoasa. La Saraz, ne-a intampinat foarte bine, cu mult peste asteptarile noastre. 


Cand spui "La Saraz" in Elvetia, imediat ajungi sa te gândești la atracția principala a localității  Castelul din La Saraz

Castelul La Saraz
Castelul La Saraz

Castelul dateaza din anul 1049 si pentru ca a fost utilizat in special ca locuinta, in el se pot admira mai mult obiecte de argint, mobilier vechi, vesela si portelanuri lucrate deosebit, si nu arme de lupta. Langa Castel se afla singurul muzeu din Elvetia dedicat calului - Muzeul Calului - Musée du cheval. Muzeul are o istrorie relativ recenta fiind deschis publicului in 1982.  Aici se pot vedea diverse lucruri despre utilizarea calului in diverse sectoare, despre cum se potcovesc caii sau diverse mijloace de transport.

La Saraz este o localitate micuta dar cocheta, cu arhitectura veche dar in acelasi timp si cu cladiri moderne, un orasel care are cam tot ce ii trebuie unei asezari pentru ca cei care locuiesc in ea sa nu duca lipsa de nimic. 
Vedere de pe camp
Vedere de pe camp
Zona noua
Zona noua

Zilele care le-am petrecut aici, ne-au permis sa descoperim localitatea. In plimbarile prin La Sarraz, am vazut un mic cinematograf, cateva magazine, un mic hotel, farmacie si normal... cateva sucursale de banci. 
Ce se vinde prin magazine!
Ce se vinde prin magazine!
Flori
Flori
Vitrine
Vitrine

Am ramas impresionat sa vad ca localitatea are chiar si o gara de tren, unde din ora in ora soseau trenuri regionale iar de vreo doua ori pe zi, pe aici treceau trenuri de mare viteza ce faceau legatura intre Lausanne si Paris. Liniile traverseaza in partea cealalta a localitatii printr-un pasaj subteran. Localitatea are si Posta, precum si doua supermarketuri, unul COOP si altul OTTO's.
Restaurant
Restaurant


Pe strazi
Pe strazi
Case
Case

Localitatea are in jur de 2300 locuitori si printre ei foarte multi din Portugalia si Italia. Un lucru izbitor in Elvetia, a fost ca majoritatea locuitorilor isi agata la balcon drapelul tarii din care provin. Parca fiecare este mandru de nationalitatea lui... Din pacate nu am vazut nici un steag romanesc!!! Sa nu fi locuit nici un roman pe acolo... sau...?

Ornament la geam
Ornament la geam
Din ghivece si grau
...din ghivece si grau

In centru orasul se afla Chapelle Saint-Antoine, o biserica din 1362, o constructie aflata intre cladirile cu importanta istorica pentru Elvetia.
Chapelle Saint-Antoine
Chapelle Saint-Antoine
O alta biserica veche
O alta biserica veche

Pentru cei care se plictisesc sa se plimbe sau sa mearga prin magazine, La Sarraz ofera si o piscina in aer liber.
Localitatea ne-a oferit linistea si relaxarea de care aveam atata nevoie. Parca oamenii erau anormal de linistiti fata de cei din tara noastra. In concluzie, viata in La Sarraz este una frumoasa, dar nu este pentru cei activi sau pentru cei carora le place sa traiasca inconjurati de prieteni. 
Aranjament de flori
Aranjament de flori
O mica fantana
O mica fantana


____________________________________________________
Sfaturi utile:

Le Château de La Sarraz (poate di vizitat pe acela si bilet si cu Musée du cheval)
- intrarea: 9 (sau 14) chf/adult, 5 (sau 8) chf (6-16 ani) si gratis (1-6 ani)
- coordonate GPS: 4639’ 37.6” Nord / 60 30’ 51.2” Est  

Piscina La Saraz
- intrare: 5 chf/adult, 3.5 chf/copil


Toate articolele despre locurile vizitate in acest concediu le puteti accesa din:
____________________________________________________

Comentarii