Geneva - orasul ceasurilor

Al doilea oras ca marime al Elvetiei dupa Zurich, Geneva are o populatie de aproape 200.000 locuitori. Cu toate ca este situata intr-un colt al Elvetiei, chiar langa granita cu Franta, Geneva este unul din orasele foarte cunoscute ale lumii, un oras recunoscut pentru standardul inalt dupa care se traieste in el.  Geneva nu a fost din totdeauna tertoriu elvetian, abia din 1815, Geneva s-a unit cu Confederatia Elvetiana, dupa ce mai inainte apartinuse francezilor. Este considerat centrul reformei calviniste si totodata un puternic centru protestant. Orasul este impanzit de multe banci, multe sedii de firme, precum si de multe companii producatoare de ceasuri, Geneva fiind recunoscuta pentru ceasurile scumpe. Am vazut aici multe reclame si multe cladiri pe care apar nume celebre de producatori de ceasuri: Rolex, Patek Philippe, Omega, Charriol, Baume et Mercier, Tissot si multi altii. Multe organizatii internationale isi au sediul aici. Printre ele si Natiunile Unite sau Crucea Rosie Internationala.  In cele 5 saptamani petrecute in Elvetia, am fost de doua ori in Geneva. Situat doar la o ora distanta de Lausanne, Geneva ne-a intampinat cu o arhitectura sobra, dar frumoasa, bine aranjata si fara extravagante. 
Statuia "Omul si calul"
Statuia "Omul si calul"

Drumul de intrare in oras duce exact la Pont du Mont-Blanc, podul ce traverseaza apele Rhonului. In dreapta se gaseste Insula Rousseau (Île Rousseau) o mica insulita, pe care in secolul al XVI-lea se afla o fortareata a orasului. Insula este denumita astfel, dupa celebrul filosof ce a trait in Geneva:  Jean-Jacques Rousseau. 
Pont du Mont-Blanc
Pont du Mont-Blanc

In partea stanga, se afla simbolul orasului, vestitul  jet  de apa (Jet d’Eau), de fapt o fantana alimentata de o pompa ce propulseaza 500 l apa/secunda la o inaltime de 140 metri si cu o viteza de 200 km//h.  
Jet d’Eau
Jet d’Eau

Am facut o scurta plimbare cu trenuletul prin parcul englezesc (Jardin Anglais), un parc minunat, unde am vazut impresionantul ceas floral: un ceas cu lungimea acelor ceasornicului de 2.5 metri . Cadranul este facut din aproape 6500 flori ce sunt schimbate permanent in functie de sezon, acest lucru ducand la schimbarea culorilor cadranului ceasului.  
Cu trenuletul
Cu trenuletul
Ceas din flori
Ceas din flori

Am facut apoi o scurta plimbare la pas pe Prommenade du Lac, o alee la marginea lacului Geneva, dar dinpacate nu am reusit sa ajungem pana la fantana din cuza timpului limitat. 
Pe malul lacului
Pe malul lacului
Vapoare
Vapoare...
Printre flori si barci...
Printre flori si barci...
Nelipsitele lebede
Nelipsitele lebede...

Ne-am plimbat pe strazile orasului vechi, iar drumul ne-a dus la punctul central al reformei protestante, la Catedrala Sf. Petru.  Cladirea a inceput sa fie construita inca de prin anul 1160. Constructia a durat aproximativ 400 ani din cauza unor incendii si a unor renovari.
Scaunul lui Calvin
Scaunul lui Calvin

Situata in zona veche a orasului, catedrala se afla situata in zona cea mai inalta a orasului. Astfel din turnul sau se poate vedea orasul marginit intr-o parte de Lacul Geneva si Jet de l’Eau iar in cealalta de Muntii Salève si Muntii Jura.
In turnul Catedralei Saint-Pierre
In turnul Catedralei Saint-Pierre
Spre Lacul Geneva
Spre Lacul Geneva
Jetul de apa vazut din turnul catedralei
Jetul de apa vazut din turnul catedralei
Mont Salève
Mont Salève
Muntii Jura
Muntii Jura

Dupa ce am vizitat Catedrala si am urcat in turn, am plecat din nou pe strazile orasului. In imediata sa apropiere, se afla Parc des Bastions, unde am vazut Monumentul International al Reformei, un zid inaugurat in 1909, in fata caruia sunt prezentate foarte multe personalitati ce au contribuit la reforma protestanta. In centru sunt 4 figuri, cele mai importante ale reformei: Guillaume Farel, Jean Calvin, Theodore de Beze si John Knox, iar spre extremitati se afla mule alte personalitati care au schimbat religia acestor locuri. Zidul are o inaltime de 5 metri si o lungime de 100 metri si se afla in fata zidului vechi al orasului. 
Cei 4 reformatori
Cei 4 reformatori
Monumentul Reformei
Monumentul Reformei

Parcul este foarte dragut, multe banci si multi pomi, iar la intrare sunt cateva jocuri de sah si dame direct pe trotuar,  cu piese mari, inalte de vreo 70 cm. Erau multi oameni care jucau sah si gandul m-a dus involuntar la masutele de piatra la care pensionarii nostrii joaca sah sau table. Probabil ca la noi, daca nu ar exista un paznic pentru un asemenea joc de sah, a doua zi, multe din piese ar lipsi!
Sah in Parc des Bastions
Sah in Parc des Bastions

Am mai petrecut cateva momente in fata parcului iar apoi am pornit spre Confederation Centre Shopping Mall pentru a manca ceva.  Am mancat destul de bine cu aproximativ 12 CHF de persoana.
Conservatorul din Geneva
Conservatorul din Geneva
Statuia lui Henri Dufur si Teatrul din Geneva
Statuia lui Henri Dufur si Teatrul din Geneva

Geneva, cu toate ca este un oras elvetian, are foarte multe influente din Franta. Dincolo de faptul ca aproape toata lumea vorbeste franceza, aici parca oamenii sunt mai apropiati de Franta decat de Elvetia. Un oras curat, un oras modern dar totusi cochet, neavand nimic din haosul marilor orase, Geneva aduna in ea multe sedii de firme, multe organizatii, multi producatori de ceasuri, dar si foarte multi turisti. Singurul lucru care a stricat imaginea perfecta a orasului a fost zona de langa lac unde era amenajat un fel de "orasel al copiilor", pana la urma un loc de distractie, dar parca nepotrivit in acel loc.
Printre banci...
Printre banci...
si comedii...
si comedii... 
...raman amintiri frumoase.



____________________________________________________

Toate articolele despre locurile vizitate in acest concediu le puteti accesa din:
____________________________________________________


Comentarii