Printre mii de fluturi... spre inima Elvetiei...

Am plecat dimineata la 9:30 din La Sarraz si dupa aproximativ 1 ora de mers pe autostrada, am ajuns la Papiliorama. Papiliorama este o expozitie cu foarte multi fluturi si cateva pasarele printre multe plante specifice faunei tropicale. 
Papiliorama
Papiliorama 

Situata in localitatea Kerzers, expozitia se afla intr-o sera inchisa si ofera pe langa vizitarea serei cu fluturi si admirarea multor pasari exotice. Temperatura si umezeala din interior te fac sa te simti ca la tropice. 
Sera cu fluturi
Sera cu fluturi
Fluturi
Fluturi
Multe specii
Multe specii...
Fluturi si plante tropicale
Fluturi si plante tropicale
Trandafir japonez
Trandafir japonez

Pe oriunde mergi trebuie sa ai grija sa nu calci pe fluturi sau peste mancarea lor. Este o expozitie foarte frumoasa iar fluturii sunt minunati.

Dupa Papiliorama am vizitat Nocturama, o expozitie invecinata, unde se gasesc animale si pasari care dorm ziua si umbla noaptea. Geamul acoperisului este special, filtrand lumina soarelui astfel incat in interior este semiintuneric, in acest fel imitandu-se foarte bine o noapte cu luna. 

Nocturama acoperis
Nocturama acoperis

Aici poti vedea animale care mai de care mai active, de la serpi si pana la maimute si lilieci. Tot secretul este sa deschizi bine ochii, pentru a putea vedea in acest semiintuneric cat mai multe animale. La iesirea de la cele doua expozitii , se afla un loc special pentru copii (Pongo Plaza), unde poate fi vizita o mica ferma: cu magari, porci, gaini si cateva capre foarte blande cu cei mici.

Spatiul pentru picnic
Spatiul pentru picnic

Tot la iesire se gaseste nelipsitul spatiu pentru picnic, un spatiu cu tobpogane, bancute facute din vacuta Milka si cateva hamace unde poti uita de toate problemele cotitiene.

Dupa aproximativ 3 ore, am plecat de la Papiliorama si intr-o jumatate de ora am fost la Berna

Bush
George W. Bush 

Am facut o mica oprire langa Stade de Swisse, un stadion modern ce fusese inaugurat prin 2005, apoi am ajuns in Berna capitala Elvetiei. Al patrulea oras din Elvetia ca numar de locuitori, Berna face parte din categoria capitalelor mici. Aici locuiesc in jur de 127.000 locuitori. Dezvoltarea orasului s-a facut in jurul raului AareConstruirea orasului a inceput chiar in aceasta zona. Protectia oferita de raul Aare pe trei laturi a fost completata de un zid si un turn pe cea de-a patra latura.  Cum ajungi in Berna, impresia este ca ai ajuns intr-o tara straina. In zona Lausanne toata lumea vorbeste franceza iar aici toti vorbesc germana.  Aceeasi tara... si doar 100 km distanta...

Am lasat masina parcata pe o strada laterala si am inceput plimbarea la pas prin Berna. Punctul de pornire a fost, cum se putea altfel, vestita Bärengraben sau gropa cu ursi. 

Barenpark
Groapa cu ursi

Atunci, cand am fost in 2006, nu era construit parcul de langa gropa. Ulterior am aflat, ca prin 2009 s-a dat in folosinta BärenPark, un loc special amenajat pentru ursi, pe malul raului Aare. Gropa si parcul comunica intre ele, astfel incat ursii au mai mult spatiu pentru locuit. Ursul este de fapt simbolul capitalei Elvetiei, Berna. Gropa adanca de 3.5 metri dateaza din anul 1857. Era foarte multa lume pe margine, unii privind, altii facand poze iar altii hranind animalele. 
Lume multa
Lume multa
Ursii se distrau

Ursii se distrau

Am traversat raul Aare, un rau ce izvoraste din Alpii Berlinezi si se varsa in Rin. Lungimea sa este de 294 km, iar bazinul sau cuprinde majoritatea apelor din Elvetia. 

Podul peste raul Aare
Podul peste raul Aare
Catedrala
Vedere spre Catedrala Sf. Vincent

Am continuat drumul pe vestita Gerechtigkeitsgasse, una din principalele strazi ale orasului vechi. Strada oferta multe locuri de shopping printre arcade, cladiri cu arhitectura veche si statui celebre. 

Gerechtigkeitsgasse
Gerechtigkeitsgasse

In capatul strazii se afla Turnul Ceasului  (Zytglogge), iar un pic mai departe se afla Catedrala din Berna (Berner Münster), de fapt una dintre cele mai frumoase biserici reformate. 

Berner Münster
Berner Münster

Initial catedrala construita in 1421, a apartinut catolicilor iar apoi dupa Reforma a devenit biserica reformata. Nu am intrat inauntru, dar cladirea impresioneaza si la exterior prin inatimea turnului (cel mai inalt din Elvetia), precum si prin sculpturile de la intrare, sculpturi reprezentand scene din Judecata de Apoi. Am inteles ca si clopotul este cel mai mare din Elvetia cu o greutate de peste 10 tone.

Sculpturile de la intrare
Sculpturile de la intrare
Turnul Catedralei

Turnul Catedralei

Hoinarind pe strazile Bernei, am ajuns si la Bundesplatz sau Piata Guvernului. Aici se gaseste cladirea Parlamentului. Multa lume si in mijlocul pietei, acolo unde o fantana arteziana domolea caldura acelei zile. Am vazut oameni stand pe jos, direct pe pavaj, tineri umbland imbracati printre jeturile de apa, intr-un cuvant oameni lipsiti de grijuri si stres. 

Bundesplatz
Bundesplatz

Am mai hoinarit un pic pe strazile orasului, cumparand mici amintiri si haine la reducere. Am terminat ziua la un Starbucks Coffee, unde am servit pentru prima data vestita cafea. Pe la ora 18:00, rupti de obosela am plecat spre casa... 

Cafea de la Starbucks
Cafea de la Starbucks
___________________________________________________
Sfaturi utile:


Papiliorama si Nocturama http://www.papiliorama.ch/

- coordonate GPS: 46°59' 13" N / 7° 12' 06" E
- intrare: adult 18 CHF, copil 4-15 ani 9 CHF
- durata de vizitare aproximativ 1-2 ore
- parcare la intrare 3 CHF

Bundesplatz (Piata guvernului din Berna)
- coordonate GPS: 46°56' 49" N / 7° 26' 39" E


Bärengraben (Groapa cu ursi)

- coordonate GPS: 46°56' 52.87" N / 7° 27' 34.66" E


Toate articolele despre locurile vizitate in acest concediu le puteti accesa din:
____________________________________________________





Comentarii