Gruyer si Lac de l'Hongrin

Drumul de astazi urma sa ne duca la Castelul Gruyeres, undeva la 80 km de La Sarraz. Pana la urma am modificat traseul de intoarcere si am facut in total aproximativ 220 km. Primul obiectiv vizitat a fost Castelul Gruyeres. Castelul este situat in varful unui deal, din curtea sa vazandu-se foarte bine localitatile de la baza, precum si muntii inconjuratori. 
Château de Gruyères
Château de Gruyères
Drumul spre castel
Drumul spre castel

Am lasat masina la poalele dealului si am pornit la pas pe Rue du Chateau. Atmosfera este una medievala, cu obiecte de artizanat pe ambele parti si cu multe magazine de suveniruri.
Rue du Chateau
Rue du Chateau
Spre castel
Spre castel
Cladire medievala
Cladire medievala
Hostellerie Saint-Georges
Hostellerie Saint-Georges

Castelul a fost construit in perioada 1270-1282 si a fost conceput initial ca o fortareata. Mai tarziu a devenit  doar un castel de locuit, un castel din care stapanii se puteau bucura de frumusetea inconjuratoare. Castelul si-a schimbat stapanul de foarte multe ori de-a lungul secolelor iar din 1993 a devenit muzeu. Atractia cea mai mare este „mana taiata”, o mana despre care umbla foarte multe legende. Una  afirma ca ea a fost adusa in anul 1099 din cruciadele din Tara Sfanta. O alta ipoteza afirma ca mana este a unui soldat ce a participat la o mare victorie, iar o a treia sustine ca mana afost gasita in urma unui incediu din castel in anul 1493. In realitate se pare ca aceasta bucata de mana apartine unei mumii egiptene de prin secolul III d.H.
Castelul pe exterior
Castelul pe exterior
Zidul castelului
Zidul castelului
Promenada pe zid
Calea de acces pe zid

Partea exterioara a castelului ofera privelisti deosebite spre locurile din zona. Poti vedea case, drumuri si pana in departare lacul Gruyere.
Vedere de sus
Vedere de sus
Lacul Gruyere in departare
Lacul Gruyere in departare

Tot in curtea castelului se afla o frumoasa gradina construita in stil frantuzesc, un loc numai bun de facut poze.
Gradina
Gradina
Un loc bun de plimbat
Un loc bun de plimbat
Flori si verdeata
Flori si verdeata

Am stat aici vreo 2 ore apoi am coborat spre masina, nu ininte de a-mi cumpara ca amintire un briceag Victorinox cu numele gravat pe el.
Am mers apoi la Maison du Gruyère, o cladire situata la baza Catelului Gruyeres si in care am fost invitati sa descoperim cum se produce renumitul cascaval Gruyer. Doar de doua ori pe zi se poate vedea cum este facuta branza: intre 9:00-11:00 si intre 12:30-14:30. Am ajuns in seria a doua, cand deja incepuse procesul. Inainte de a intra in hala de productie, am trecut printr-o sala de expozitie. Aici, se pot asculta diverse sunete (regasite prin Alpi: clopote, clopotei, cascade, etc), se pot mirosi diverse arome (ierburi, branzeturi) sau se pot atinge diverse articole (galeti pt. lapte, branza, etc). La noi in tara, nimeni nu cred ca ar face o expozitie cu asa ceva, dar elvetienii stiu sa faca expozitii si distractie din orice. A urmat apoi hala de productie, unde se pot urmari toti pasii ce se urmeaza pentru prepararea renumitului cascaval (de cand laptele este adus in fabrica si pana la momentul final cand rotile de cascaval sunt gata pentru a fi vandute). Pentru a vedea productia, hala are amenajat un balcon cu geamuri de jur imprejur astfel incat oricine sa poata vedea ce se petrece jos in hala. La sfarsitul vizitei poti gusta din diverse soiuri de cascaval. Magazinul iti sta la dispozitie cu tot feluri de soiuri de cascaval iar restaurantul te imbie sa mananci un fondue. Am cumparat doar o bucata de Gruyer si ne-am urcat iarasi in masina. 
Drumul a continuat printre munti si peisaje minunate. Ne-am intalnit pe drum cu faimosul Glacier Express, trenul care te plimba prin toti muntii Elvetiei. Urmatoarea oprire a fost la Lac de L’Hongrin un lac adanc de 105 m. 
Lac de L’Hongrin
Lac de L’Hongrin

De fapt este un imens rezervor pentru centrala hidroelectrica construita pe malul Lacului Leman. Barajul este situat intr-o zona militara si chiar pe drumul de acces se gaseste un tanc cu care poti face poze. Barajul a fost construit in 1969, are un volum de 345000 mc, iar inaltimea celor doua baraje este de 123 si 93 metri (mai mici ca Vidraru care are 166 metri). 
Datele barajului
Date tehnice

Pentru ca barajul este situat la o altitudine de 1255 m, deversarea / pomparea se face in Lacul Leman.  Centrala hidroelectrica este situata pe malul Lacului Leman iar apa vine din baraj pe o conducta lunga de 8 km. 
Datele barajului
Foto din masina

Nu prea am putut sa stam la baraj pentru ca nori negri se adunau pe cer. Nu au trecut nici 5 minute de cand am plecat de la lac si furtuna s-a dezlantuit. Drumul a continuat pe serpentine pe la Aigle si apoi prin Montreux. Abia la Montreux, ploaia a stat. Ne-am oprit aproape de Lausanne sa mancam o inghetata Movenpick. De atunci inghetata Movenpick a devenit inghetata mea favorita!
____________________________________________________
Sfaturi utile:

Le Château de Gruyères - http://www.chateau-gruyeres.ch

- intrarea: 10 CHF/adult, 3 CHF copil
- coordonate GPS: 4635’ 5” Nord / 70 5’ 1” Est
- parcare gratis la intrarea in castel (aprox 500 m)


La Maison du Gruyèrehttp://www.lamaisondugruyere.ch/
- intrarea impreuna cu intrarea la castel: 14,5 CHF

Lac de L’Hongrin
- coordonate GPS: 4625’ 29” Nord / 70 2’ 36” Est



Toate articolele despre locurile vizitate in acest concediu le puteti accesa din:
____________________________________________________



Vizualizare hartă mărită

Comentarii