Culoarul Rucar - Bran

Am plecat de la Pestera cu parere de rau si cu dorinta sincera de  a ne intoarce cu prima ocazie aici. Am petrecut un timp minunat, odihnitor, dar care, ca orice lucru frumos s-a terminat foarte repede. Dupa ce ne-am luat rams bun de la gazdele noastre, am coborat in drumul national si am hotarat sa ne intoarcem spre casa, pe traseul Pestera – Moieciu – culoarul Rucar Bran – Campulung – Targoviste – Ploiesti. Imediat ce am iesit in drumul national, am oprit pentru a admira poate cea mai frumoasa panorama din Romania: in dreapta Muntii Piatra Craiului iar in stanga Muntii Bucegi. Culoarul Rucar – Bran este deasemeni un traseu unic, cu mult mai frumos decat Valea Prahovei, un traseu pe care il recomand cu caldura oricui.
Cheile Gradistei vazute de sus
Cheile Gradistei vazute de sus
Masivul Piatra Craiului
Masivul Piatra Craiului
Asezarile vazute de sus de pe DN73
Asezarile vazute de sus de pe DN73


Un punct de interes pe care planificasem sa-l vizitam in aceasta iesire, a fost Pestera Dambovicioarei. Drumul catre pestera se face din DN73, dupa culoarul Rucar Bran, la dreapta in localitatea Podul Dambovicioarei. Este un drum ingust prin Defileul Dambovicioara in lungime de aproximativ 2 km, dar un drum frumos marginit in stanga si dreapta de versantii drepti si abrupti ai cheilor si de apa cristalina a Dambovicioarei. 
Dambovicioara
Dambovicioara

Soseaua este in stare foarte buna iar la intrare ni s-a cerut o taxa de intrare in rezervatie. Zona era impanzita de foarte multi turisti si cu greu am gasit un loc de parcare. Am mers direct la pestera pentru ca deja eram in intarziere.
Intrarea la pestera costa 7 lei de persoana  iar inauntru functioneaza o adevarata retea de ghizi, formata din copiii scolari din zona, copii ce iti explica totul despre pestera parca recitand o poezie la scoala.
Intarea in Pestera Dambovicioarei
Intarea in Pestera Dambovicioarei
Traditiiile pesterii
Traditiile pesterii

Pestera Dambovicioarei are o lungime de  550 metri, dar numai 245 metri sunt amenajati pentru vizitare. La fel ca in Pestera Liliecilor si aici traiesc diverse specii de lilieci, acesta fiind motivul pentru care pestera are portiuni inchise turistilor. Vizita dureaza destul de putin aproximativ 15-30 minute iar inauntru se pot vedea doar cateva zone interesante: capul de sarpe, pielea de tigru, laba de urs, aripa de acvila. Trebuie sa fii foarte antent ca sa distingi aceste forme pe peretii pesterii. Exista si cateva legende ce au legatura cu pestera: una despre un pustnic ce traia aici si alta despre doi haiduci ce se ascundeau in pestera pana ce au fost descoperiti de jandarmi.
In interiorul pesterii
In interiorul pesterii
Capul de sarpe
Capul de sarpe
 Pielea de tigru
Pielea de tigru

Inaltimea pesterii este destul de mica cam 4-5 metri, iar latimea tot la fel. Chiar daca nu este o pestera spectaculoasa, totusi este o pestera ce poate fi vizitata de persoanele in varsta sau chiar si cu copiii mici. Este iluminata in totalitate iar drumul este pe poduri de lemn special amenajate.
La intrarea in Pestera Dambovicioarei, sunt foarte multe tarabe si terase, multe dintre ele stricand frumusetea locurilor. Cu toate acestea, cheile Dambovicioarei raman un loc minunat pentru recreere si plimbare.
Urmatoarea oprire am facut-o la Mausoleul Eroilor de la Mateias, mausoleu situat inainte de Campulung cu aproximativ 11 km. Mausoleul este situat in comuna Valea Mare - Pravat, dar poarta numele dealului pe care este situat, dealul Mateias. Mausoleul este dedicat eroilor din Primul Razboi Mondial si a fost construit in perioada 1928-1935, in principal din calcar de Albesti. 
Mausoleul Eroilor de la Mateias
Mausoleul Eroilor de la Mateias

Intrarea costa numai 3 lei. Primul obiectiv pe care l-am vazut a fost un muzeu in care se gasesc documente, arme si obiecte din primul Razboi Mondial. A urmat apoi o sala, unde ghidul ne-a pus o simulare foarte interesanta de cateva minute a unei lupte purtate de romanii ce aparau colarul Rucar Bran de invazia nemtilor. Este o adevarata incantare pentru copii si mai ales pentru baieti. Al treilea loc ce poate fi vizitat este mausoleul unde sunt osemintele soldatilor ce au luptat in aceste zone.

Figurinele in marime naturala ale soldatilor
Figurinele in marime naturala ale soldatilor
In mausoleu
In mausoleu

Am plecat de aici spre Targoviste, pe un drum foarte frumos dar foarte prost. Am mai facut o oprire pentru masa, pe marginea apei, la Malul cu Flori. Este o zona foarte frumoasa, care in anumite perioade este foarte aglomerata. Acum erau foarte putini oameni, doar cativa ce isi vindeau murele pe marginea soselei.
La Malul cu Flori
La Malul cu Flori
Un cal singuratic
Un cal singuratic

Am ajuns in Ploiesti dupa ce soarele apusese, dupa o zi istovitoare dar foarte frumoasa. Concediul petrecut la Pestera, a ramas o amintire placuta, o zona ce merita vizitata chiar si in cazul unei iesiri de weekend.  


____________________________________________________
Sfaturi utile:

Pestera Dambovicioarei:

- intrare 7 lei adult / 3 lei copil
- optional puteti plati si micul ghid
- intrare in rezervatia Piatra Craiului la Pestera Dambovicioarei 2 lei/pers
- localizare din DN73, la podul Dambovicioarei, indicator dreapta cum vii dinspre Brasov
- distanta de la Podul Dambovicioarei aproximativ 5 km pana la pestera

Mausoleul Eroilor de la Mateias:

- intrare 3 lei
- situat la 11 km de Campulung pe DN73


Toate articolele despre locurile vizitate in acest concediu le puteti accesa din:
____________________________________________________


Vizualizare hartă mărită

Comentarii